Skip to main content

Vojska ojačala ulaznu kapiju u kasarnu

Vojvodina 15. јан 2012.
2 min čitanja

Vojska je ojačala ulaznu kapiju u deo kasarne “Arčibald Rajs”, u kojoj je od 22. decembra do petka, 13. januara grupa aktivista omladinskih nevladinih organizacija organizovala alternativnu kulturnu instituciju Društveni centar.

Spolja se kroz kapiju više ne može videti deo koji je bio pretvoren u Društveni centar, jer je vojska ugradila dodatni lim koji sprečava pogled unutra. Na kapiji se nalazi i natpis da je zabranjen ulaz, jer je reč o vojnom objektu.

Aktivisti Društvenog centra putem društvene mreže Fejsbuk (Facebook) primaju pisma podrške. Nakon petka, kada su ih iz kasarne iselili pripadnici vojne i civilne policije, i kada su se aktivisti ceo dan okupljali u znak protesta ispred ulaznih vrata u kasarnu, više nije bilo protesta.

Inicijativu za formiranje Društvenog centra podržao je u međuvremenu i kolektiv Omladinskog centra CK 13 iz Novog Sada, institucije koja je veoma često na meti napada neonacista, klerofašista i drugih desničarskih ekstremista. Društveni centar podržale su i brojne nevladine organizacija, a dan pre izbacivanja iz kasarne i Agencija za evropske integracije i za saradnju sa udruženjima Grada Beograda.

Niko od predstavnika novosadskih vlasti nije se oglasio povodom izbacivanja aktivista Društvenog centra iz kruga kasarne.

Kasarna „Arčibald Rajs”, bivša „Maršal Tito”, nalazi se u širem centru Novog Sada, u Futoškoj ulici. Ona je već pet godina prazna a Vojska Srbije je ranije saopštila da namerava da proda taj objekat. Aktivisti Društvenog centra tražili su od gradskih vlasti da ne dozvole prodaju kasarne u komercijalne svrhe, već da je otkupe i predaju je omladinskim nevladinim organizacijama na upravljanje. Aktivisti Društvenog centra ocenili su da u Novom Sadu nema dovoljno prostora za mlade, s čim su se složili i predstavnici gradskih vlasti.

Društveni centar bio je formiran u manjem delu kasarne „Arčibald Rajs”, a aktivisti su tokom dvadesetak dana, koliko su boravili u tom delu kasarne, pokosili visoko šiblje i korov i od đubreta očistili krug kasarne. Oni su svakodnevno organizovali različite kulturne programe, performanse sa žonglerima, koncerte, humanitarne akcije i slično.

(Autonomija)