Skip to main content

Pastor: Pokrajinski budžet biće donet 31. marta

Autonomija 17. мар 2009.
2 min čitanja

Ištvan PastorVojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor izjavio je danas da će se predlog pokrajinskog budžeta za 2009. godinu naći pred poslanicima Skupštine Vojvodine, na zasedanju koje će biti održano 31. marta.
Pastor je na okruglom stolu na Novosadskom sajmu rekao da će ova godina biti mnogo teža nego što se nagoveštava, ali će i pored toga Vojvodina „raspolagati sa najrealnijom budžetskom osnovom“.
„Pokrajinski budžet će biti skroman, ali će uz njegovo realno korišćenje pomoći mnogima da svoje probleme i poteškoće umanje“, rekao je Pastor, ne precizirajući koliki će biti budžetski prihodi i rashodi za ovu godinu.
Vojvodina je zbog otežanog usvajanja novog Statuta Vojvodine bila primorana da u prvom tromesečju pređe na privremeno finansiranje. Pošto Statut još nije usvojen, najavljeni budžet biće projektovan na osnovu starog Statuta.
„Sekretarijat za privredu će značajna sredstva koja bude imao u budžetu iskoristiti za pripremu investicionih lokacija u Vojvodini. Trenutno u Vojvodini ima nekoliko popularnih lokacija, dok se u većem broju opština malo toga dešava“, rekao je Pastor.
On je dodao da neke lokalne samouprave nemaju pripremljene investicione prostore, zbog čega će resorni sekretarijat u saradnji sa opštinama početi projektovanje i izgradnju 10 do 15 investicionih lokacija.
Pastor je rekao da će ove godine biti problema i u radu Fonda za kapitalna ulaganja i Fonda za razvoj Vojvodine.
„Fond za kapitalna ulaganja usvojio je 2008. brojne odluke o ulaganju, ali smo zapali u poteškoće u finansiranju. Očekujem da ćemo posle usvajanju budžeta zaostatak nadoknaditi“, istakao je Paštor i precizirao da će za započete projekte biti izdvojeno oko 20 milijardi dinara.
Prema njegovim rečima, sredinom godine biće raspisan novi konkurs, a finansiranje projekata trebalo bi da počne do kraja ove ili početkom sledeće godine, što značci da će 2009. uglavnom proteći u finansiranju započetih projekata.
„Fonda za razvoj ima problem jer jenjava privatizacija pa nema sredstava za punjenje budžeta, a to je bio jedan od izvora finansiranja Fonda. Drugi problem je otežan postupak naplate od korisnika koji su dobili sredstva“, rekao je Pastor.
On je istakao da dug nikome neće biti oprošten, ali da kašnjenje naplate ranijih kredita opterećuje funkcionisanje Fonda.
(Beta)