Skip to main content

Od aprila skupovi SNS protiv Statuta Vojvodine

Autonomija 17. мар 2009.
< 1 min čitanja

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić najavio je danas u Novom Sadu da će predstavnici te stranke početkom aprila organizovati niz skupova širom Vojvodine kako bi ukazali na štetnost Statuta Pokrajine.
„Usvajanjem sadašnjeg teksta nacrta statuta Vojvodine nijedan građanin ne dobija ništa. Dobijaju samo oni koji Srbiji žele zlo i to je ono na šta ćemo ukazati na skupovima“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.
Dodao je da je naprednjacima želja da i na taj način pokažu da su „jedna od najjačih stranaka u Vojvodini i Srbiji, koja uživa poverenje velikog broja građana“.
„Statutom Vojvodine se prave obrisi nove države i on je u suprotnosti sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije“, ocenio je Vučić.
Prema njegovim rečima, mogućnosti sklapanja međunarodnih ugovora, uvođenje instituta glavnog grada i otvaranje predstavništva u Briselu, što sve predviđa sadašnji nacrt statuta, samo su dokaz da će taj dokument praviti probleme Srbiji i zbunjivati druge zemlje.
„Pod maskom regionalne saradnje, vojvođanski zvaničnici žele da pomenute stvari budu uvrštene u budući statut, a to je sve notorna laž, koja se kosi sa našim najvišim državnim pravnim aktom. Zbog toga, mi ćemo tražiti ocenu ustavnosti tog dokumenta pred Ustavnim sudom Srbije“, najavio je Vučić.
Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu nisu nikada bili u gorem položaju, a država ne radi ništa po tom pitanju.
„U trenutnim uslovima, kada srpska naselja na Kosovu nemaju struje, naša zemlja ne radi ništa po tom pitanju i zatvara oči pred mukama našeg naroda zarad dobrih odnosa sa zemljama koje podržavaju Albance. Mislim da bi, a znam da je to moguće, najbolje bilo da Beograd prekine isporuku električne energije Kosovu, pa da vidimo onda da li će nakon izvesnog vremena svi imati struje“, kazao je Vučić.
(Beta)