Skip to main content

SPO i G17 plus osuđuju rasističke poruke u Novom Sadu

Autonomija 13. мар 2009.
2 min čitanja

g17_plus_logo.pngNovosadski odbori G17 plus i Srpskog pokreta obnove (SPO) osudili su danas pojavu plakata sa rasističkim porukama u Novom Sadu i zatražili zabranu organizacije Nacionalni stroj čiji su plakati.
Nacionalni stroj se u saopštenju SPO naziva „profašističkom organizacijom“, i traži se njena hitna zabrana.
„Plakati koje je postavila organizacija Nacionalni stroj, a na kojima se poziva na proterivanje Roma iz Srbije, sadržajem podsećaju na tragične događaje iz 1942. godine, kada je veliki broj Srba, Jevreja i Roma u zloglasnoj raciji stradao od Hortijevih fašista“, navodi se u saopštenju.
G17 plus je od nadležnih zatražio da „pronađu i kazne sve koji stoje iza poziva na linč i govora mržnje uperenog protiv pripadnika romske zajednice“.
„Zabrinjavajuća je učestalost ovakvih događaja u Novom Sadu. Pre svega nekoliko dana bili smo svedoci zloupotrebe srednjoškolaca od strane klerofašističkih organizacija Obraz i 1389. Setimo se i nacističkih simbola na Keju žrtava racije, marširanja neonacista i pretnji smrću upućenih najvišim funkcionerima Skupštine Vojvodine i uglednim ličnostima grada“, navodi se u saopštenju.
U novosadskom Studentskom gradu i na autobusnim stajalištima pojavili su se rasistički plakati neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stroj, kojima se širi mržnja prema Romima.
Na plakatima piše „Srbija Srbima, napolje sa Romima“.
Na plakatima se nalazi slika Marka Simeunovića (18) iz Kraljeva, za čije ubistvo su osumnjičeni pripadnici romske zajednice.
On je umro u noći između 8. i 9. februara, jer ga je u parku kod Železničke stanice šesnaestogodišnji S. V. pet puta ubo nožem u grudi.
Prema rečima očevidaca, maloletnik je ubio Simeunovića nakon što je on odbio da mu da sok koji je kupio.
(Beta)