Skip to main content

AP Vojvodina već sklopila više od 20 međuregionalnih sporazuma

Autonomija 25. феб 2009.
2 min čitanja

Grb VojvodineZamenik pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju Vladimir Pandurov izjavio je „Dnevniku“ da je taj sekretarijat juče dobio zvaničan dopis Ministarstva spoljnih poslova Srbije u kojem je izrazilo saglasnost s tekstom zakona o utvrđivanju nadležnosti APV. Pandurov je naveo i da se u dopisu MSP-a precizira da Pokrajina ima pravo da potpisuje međuregionalne sporazume.
– To znači da je MSP dao saglasnost da Izvršno veće, odnosno resorni sekretarijat, sklapa međuregionalne sporazume – rekao je Pandurov.
On je napomenuo da su kritike na odredbe radnog teksta vojvođanskog “omnibusa 2” koje se odnose na međuregionalnu saradnju Pokrajine „potpuno promašene“. Pandurov je, naime, napomenuo da je Pokrajina godinama sklapala različite međuregionalne sporazume i protokole o saradnji, te primetio da to niko do sad nije osporavao. On je naveo i da je jedan od prvih međuregionalnih sporazuma Pokrajine nastao u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića, kada je AP Vojvodina učestvovala u formiranju evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa.
Inače, na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za regionalnu i međunarodnu saradnju prezentovani su svi sporazumi koje je Vojvodina sklopila s različitim regijama od 2002. godine do danas. Među više od 20 takvih sporazuma i protokola o saradnji, te izjava o namerama i ugovora, je i Protokol o saradnji APV – Pokrajinskog sekretarijata za kulturu s regionom Sicilija i udruženjem “Alto Beliče Korleoneze” u oblasti zaštite i vrednovanja kulturnog nasleđa, iz marta 2007. godine. Saradnja ovih institucija omogućila je, između ostalog, realizaciju studijskog boravka srpskih istraživača i restauratora na Univerzitetu u Palermu.
APV sklopila je u maju 2007. godine i Ugovor o osnivanju mađarsko-vojvođanskog saveta za ekonomski razvoj u regionu, a u julu iste godine potpisano je i Pismo o namerma između Izvršnog veća Vojvodine i slovenačkog Centra za evropsku budućnost, kao i zajednička izjava o razumevanju između Vukovarsko-srijemske županije iz Hrvatske i Južnobačkog upravnog okruga, te Izjava o namerama o zaključivanju partnerskog odnosa između Skupštine APV i skupštine Županije Bač-Kiškun iz Mađarske.
Protokol o saradnji Vojvodina je potpisla i s autonomnom pokrajinom Friuli-Venecija-Đulija iz Italije, a sporazum o saradnji sklopljen je i s Istarskom županijom. Vojvodina je sklopila i Sporazum o regionalnoj saradnji u okviru zaštite životne sredine sa županijom Bekeš. A sporazumi o saradnji postoje i s Trnavskim samoupravnim regionom iz Slovačke, s Kijevskom oblasti iz Ukrajine, regionom Umbrija iz Italije, sa Zeničko-dobojskim kantonom iz Bosne i Hercegovine, sa županijom Karaš-Severin iz Rumunije, s provincijom Markazi iz Irana, s regionom Olomouc iz Češke, s vojvodstvom Lođ iz Poljske, s pokrajinom Štajerskom iz Austrije…
Većina sporazuma temelji se na unapređenju trgovinsko-privredne saradnje, razvoja saradnje malih i srednjih preduzeća, transfera tehnologija, povećanja obima investicija, ulaganja u zajedničku proizvodnju u cilju zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja. Takođe, u sporazumima je izražen i interes za nastavak saradnje na projektima finansiranim novcem EU, koristeći programe IPA.
(Dnevnik)