Skip to main content

Protesti ratara u Subotici i Zrenjaninu

Vojvodina 12. мар 2012.
2 min čitanja

Ratari iz Udruženja poljoprivrednika Subotice blokirali su danas na jedan sat
Štrosmajerovu ulicu u centru grada zahtevajući subvencije za poljoprivredu.

„Setva je u toku, a mere koje se obično donose početkom godine još nisu usvojene. Poljoprivredna proizvodnja podrazumeva višegodišnju proizvodnju i plodored, što je nemoguće ostvariti bez kontinuiteta mera Vlade“, kazao je predsednik skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije Miroslav Ivković.

Ivković, koji je i član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika Subotice, naglasio je da subvencije za poljoprivredu moraju biti isplaćivane preko Trezora registrovanim porodičnim gazdinstvima, a ne prerađivačoj industriji.

On je tokom jednosatnog protesta upozorenja istakao da prerađivačka industrija već sklapa ugovore umanjene za iznos subvencija. „To jasno razotkriva nameru Vlade da pomogne prerađivačku industriju, a ne poljoprivrednike, koji ne mogu opstati bez dosadašnjih 17.000 dinara za regresiranje repromaterijala po hektaru“, kazao je Ivković.

Poljoprivrednici su naveli da zahteve temelje na Strategiji o ruralnom razvoju od 2011. do 2013. godine.

Asocijacija poljoprivrednika će u narednih nekoliko dana odlučiti kako će nastaviti protest, ako njeni zahtevi ne budu ispunjeni.

Protest i u Zrenjaninu

Poljoprivredni proizvođači iz Zrenjanina i okolnih mesta protestovali su danas u centru grada nezadovoljni zbog donošenja neadekvatnih mera u agraru i neizvesnosti oko subvencija za poljoprivredu.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika „Zrenjanin“ Ognjen Rackov, kazao je da je razlog okupljanja poljoprivrednika neblagovremeno donošenje uredbi koje se tiču poljoprivrede. On je ocenio da su uredbe o subvencijama za poljoprivredu, donete prošle sedmice, zakasnele i naglasio da poljopoprivrednici i ove godine traže subvenciju od 14.000 dinara po hektaru. „Zahtevamo da se kontinuitet mera iz 2011. prenese i na ovu godinu, subvencije po hektaru, 14.000 dinara po hektaru, kao i da na snazi ostanu uredbe koje se tiču i ratarstva i stočarstva i ostalih vidova kreditiranja“, rekao je Rackov.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Zrenjanin“ Mileta Vukov kazao je da današnje okupljanje poljoprivrednika nema političku pozadinu, već da su ratari nezadovoljni načinom i tretiranjem poljoprivredne proizvodnje. „Mi smo agrarna zemlja i jedini izlaz vidimo u proizvdodnji hrane i izvozu poljoprivrednih proizvoda, a da bi bili adekvatno konkurentni na evropskom tržištu moramo dobiti subvencije“, kazao je Vukov.

(Beta)