Skip to main content

Zoran Predin: Mi smo pevali jer smo hteli nešto da kažemo

Kultura 09. мар 2024.
2 min čitanja

"Danas se slavi glupost, a umesto vina se slave pijanci"

Muzičar i pisac Zoran Predin izjavio je da su njegove generacije rokenrol muzičara pevale jer su hteli nešto da kažu i dodao da danas više nije tako već se “usta otvaraju zbog svačega, ali najmanje da bi se nešto reklo”.

“Da li će se vratiti poruke u muziku, u rokenrol? Možda su neki znakovi da se intelektualni deo publike zasitio pametnih telefona. Vidimo da se vinili vraćaju kao kultni predmet za promociju muzike koja nosi poruku u svojim pesmama”, rekao je Predin na predstavljanju svoga romana “Bezgrešna” u Dubrovniku.

On je ocenio da se danas “slavi glupost, a umesto vina se slave pijanci”.

“Mislili smo da se takve stvari mogu dogoditi u nekoj Tunguziji, a ne nama. I zato o tome treba danas govoriti, jer bi sutra moglo biti kasno. Sve ono što mi se danas čini nemogućim – nije nemoguće. Baš je obrnuto – i te kako je moguće”, rekao je Predin.

Novinar i pisac Boris Dežulović, koji je vodio razgovor sa Predinom, rekao je da “danas manje ljudi čita knjige nego što sluša longplej ploče”.

Tribina je održana u pozorištu Marina Držića, u okviru festivala „Rebedu“, koji se održava od 7. do 10. marta u Dubrovniku, a ove godine nosi naziv „Kupi mi, mama, jedan mali rat!“.

Festival je posvećen i obeležavanju 60. godišnjice rođenja preminulog novinara i pisca iz Splita Predraga Lucića (1964 – 2018), jednog od osnivača kultnog nezavisnog nedeljnika iz najvećeg dalmatinskog grada, „Feral tribjun“ (Feral Tribune).

Večeras će još biti održana tribina “Strani plaćenik a domaći izdajnik”, na kojoj će govoriti Dragan Bjelogrlić, Zoran Kesić, Dragan Bursać, Feđa Štukan, Aida Ćorović i Pero Mrnarević.

Festival organizuje udruženje Rebedu.

Medijski pokrovitelj je vojvođanski portal Autonomija, a partneri festivala su izdavačke kuće Fraktura i Ex Libris, i pozorište KMD.

(Autonomija)