Skip to main content

ZLATKO JELISAVAC: Više nemamo alternativu

Autori 29. нов 2021.
4 min čitanja

Koliko je ovaj AV-ovski sistem vladanja iracionalan, ali i opasno agresivan, videlo se na blokada-protestima koji su se desili širom Srbije 27.11.2021. Ako ste imali bilo kakve iluzije da se AV-ov režim može ukloniti na izborima, mislim da vam je sada jasno da od toga neće biti ništa i da ćemo se morati, sa ovim diktatorskom vlašću, žestoko boriti i to na ulici.

AV je pored toga što je obezbedio svoj apsolutni uticaj u policiji, vojsci a bogami i tajnim službama, stvorio i vojsku svojih paramilitarnih ili parapolicijskih jurišnika koji su organizovani kako bi obavljali prljavi posao za vlast, a pod velom raznih „narodnih patrola“ i sličnih „zaštitinika“ ili pak „levijatana“. Ove paradržavne jedinice su, na sada aktuelnim blokadama puteva od strane građana koji opravdano traže povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu, napadale na demonstrante i pokušale, u više mesta, da isprovociraju sukob širih razmera. Tipičan slučaj je onaj u Šapcu, koji je postao i „viralan“ na društvenim mrežama, gde se vidi kako neki „likovi“ pokušavaju bagerom da prođu kroz kolonu demonstranata i tako razbiju blokadu. Ukoliko ste gledali ovaj snimak onda ste mogli i da primetite kako su se proveli tzv. bageristi… I, nažalost, ovih i ovakvih nemilih scena sigurno ćemo se još nagledati u narednom periodu dok budu trajale blokade, a sigurno će ovi protesti evoluirati i postati nešto više od blokiranja puteva jer im cilj nije da prave haos i probleme vozačima na putevima već da smene aktuelnu vlast koja nas beskrupulozno iskorištava.

No, nisu se samo režimski paramilitarci alias batinaši ponašali bahato&agresivno već su se i regularni pripadnici policije prosto takmičili ko će da se pokaže veći „baja“ u dokazivanju moći i sile nad demonstrantima. Tako vidimo da se jedan od pripadnika „kornjača“ spremno i hrabro razračunava sa devojkom na putu i to tako što je, do sada neviđenom brutalnošću, namerno baci preko ograde-zaštite pored druma. Incidenata je bilo svuda: u Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu, Šapcu itd. U Zrenjaninu su uhapšene demonstrante izveli na ekspresno suđenje i to u večernjim satima, kako bi ih što pre spakovali u zatvor ili im odrapili neku drugu drakonsku kaznu. Međutim, režimske tabadžije nisu računali na to, ili ih je baš briga, da će ih demonstranti snimati mobilnim telefonima tako da je većina ovih teških incidenata, usmerenih protiv građana koji se opravdano bune protiv samovolje vlasti, zabeležena i dokumentovana, pa neka sada te tabadžije dobro razmisle o svojoj budućnosti jer neće moći zauvek da se kriju iza AV-ovih leđa.

Vlastodršci su u panici jer se desilo ono protiv čega su se borili od kada su i došli na vlast – građani ipak nisu u potpunosti pali u apatiju koju su im inscenirali upravo režimski magovi propagande. Ne, ipak je ispod silnog pepela propalih nada i očekivanja ostalo nešto žara i iskre za boljim i slobodnijim životom, a dobro zna AV, pre svih, kako se ova iskra lako može pretvoriti u plamen koji će spržiti sve ono što je vlast „gradila“ deset godina i da će sami predstavnici vlasti izgubiti prvobitnu moć, a posle toga ko zna šta još može da se desi. Možda konačno proradi i pravna država pa se ovi AV-ovski polit-ekonomski desperadosi nađu na optuženičkim klupama ili pak u zatvorima. Može se lako desiti da se AV-ova čuvena priča o tome kako će on da rastera i pohapsi „bandu“ tajkuna i ostalih „đilasa“ okrene protiv njega, pa on sam završi kao optuženi za svekolike nepodopštine koje je počinio sa svojim saveznicima. Verovatno se zato i uspaničio AV pa sada šalje na demonstrante svoje batinaše koji hrabro nasrću na žene i goloruke ljude, ali neće to moći tako još dugo i toga je i sam predsednik svestan.

Ne radi se ovde o „teroru manjine“, kako je situaciju sa blokadama opisala ministarka Mihajlović, već se radi o opravdano-akumuliranom besu građana koji više ne mogu da podnesu da ih neko pravi budalama i radi šta hoće. Ako vlast želi da menja Ustav i zakone kako bi ih prilagodila potrebama Rio Tinta ili Linglonga, onda mora da računa na to da građani neće imati razumevanja za takvo, u najmanju ruku, bahato ponašanje jer činjenica da imate apsolutnu većinu u Skupštini ne znači i da možete da radite šta vam padne na pamet. Ukoliko je ova vlast napravila neke dilove sa pomenutim stranim kompanijama, koji opet podrazumevaju ustavno-zakonske promene, onda neka ona (vlast) sama snosi odgovornost i posledice za svoje dogovore a ne da zbog njihovih konspirativnih biznisa stradaju, opet, nedužni građani.

Građanska apatija pretvorila se u opravdani bes koji će se sada teško zaustaviti pa i ako se vlast odluči da povuče zakone o eksproprijaciji i referendumu… Naprosto, građanima je dosta i AV-a i njegovih saveznika&sluga koji nam drsko spočitavaju kako nemamo pojma i da su oni „pozvani“ da nas spasu od nas samih. Konstantna heroizacija i mitoligizacija AV-ovskog lika&dela koja nam stiže od AV-ovaca raznih kalibara (premijerka Ana Brnabić se naročito ističe u tim hvalospevima) dostigla je svoj vrhunac i postalo je jasno da je „car go“ i da su sve priče o silnom ekonomskom uspehu gola laž, a da iza ovih iluzija stoje interesi koje nismo odmah uvideli i koji se, opet, tiču velikih kompanija – stranih ili domaćih. Zato će se sve na kraju svesti na golu silu jer istina o njima (vlasti) je gadna i ne sviđa se građanima, mada se AV-ovci ubiše da dokažu kako nam je lepo&krasno sa njima bez obzira što će nam zatrovati vodu, vazduh i zemlju i što će nam u amanet ostaviti devastiranu državu koju je u potpunosti zajahao jedan običan diktator.

Zato se moramo boriti i blokirati ovu vlast gde god i kako god možemo jer više nemamo alternativu: ili mi (građani) ili oni (vlast). Znam da nisam otkrio toplu vodu i da se ovako borimo već trideset godina, ali baš zbog toga ne smemo odustati. Prvo ćemo da ih blokiramo, a onda i konačno oteramo „da ih naše oči više nikada ne vide“ – kako je to još davno rekao Kromvel za kralja i njegove sluge.

(Autonomija)