Skip to main content

Počelo suđenje Bobanu Batrićeviću, tužilaštvo pokrenulo spor zbog kritike sveštenika SPC

Jugoslavija 22. jan 2024.
3 min čitanja

"Mi nemamo institucije, mi imamo inkviziciju"

Zbog kritike stavova visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, pred podgoričkim Sudom za prekršaje 22. januara počelo je suđenje istoričaru i profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Bobanu Batrićeviću.

U znak podrške Batrićeviću, nekoliko stotina građana okupilo se ispred sjedišta suda u glavnom gradu Crne Gore.

Prethodno je peticiju podrške potpisalo više od 1.800 osoba u Crnoj Gori.

Tužilaštvo ga tereti za vrijeđanje po vjerskoj pripadnosti, zbog čega mu prijeti novčana ili kazna zatvora do 60 dana.

Povod je kolumna iz avgusta 2023. na portalu Antene M u kojoj je kritikovao stavove mitropolita SPC Joanikija i episkopa Metodija a kojima su njih dvojica veličali ratnog zločinca Dražu Mihailovića.

Naime, Mihailović je bio vođa četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata, koji je osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom.

Kritikovao je i njihovu prorusku orjentaciju.

Batrićević u kolumni zaključuje da se sveštenici SPC ne bave širenjem vjere, „već srpskog nacionalizma, mržnje i ksenfobije“.

Nakon suđenja, Batrićević je poručio da nema „tog tužilaštva i suda koji će nas natjerati da ćutimo“.

„Naša misija je da Crna Gora bude zemlja u kojoj će slobodno da se ispovijeda vjeroispovjest. Ali, ako već imaju pravo na tu vjeroispovijest, onda mogu i da pretrpe kritiku na račun njihovih lidra, koji svakog dana šire jezik mržnje.“

Njegov branilac Nikola Martinović rekao je da su u Crnoj Gori „popovi postali bogovi“.

„Mi nemamo institucije, mi imamo inkviziciju. Pitanje je ima li dovoljno slobodnih građana da se odupru tome.“

Nastavak suđenja zakazan je za 26. mart.

Evropski parlament je u oktobru izrazio zabrinutost zbog pokušaja SPC da učvrsti odnose između države i crkve.

Prva vlada, nakon pada trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista 2020, sastavljena prvenstveno od prosrpskih stranaka, dogovarana je u manastiru Ostrog. Sve tri vlade formirane od tada bliske su SPC.

Destine NVO tražile da se odustane od postupka

Krivičnu prijavu protiv Batrićevića u oktobru je podnio advokat blizak SPC, Dejan Dragović.

Tužiteljka Višeg državnog tužilaštva Snežana Šišović utvrdila je da u kolumni nema elemenata krivičnog djela, ali je zatražila da se protiv Batrićevića pokrene prekršajni postupak zbog sumnje da je prekršio Zakon o javnom redu i miru.

Nakon toga, više od 20 nevladinih organizacija zatražilo je od Tužilaštva da se hitno odustane od postupka protiv Batrićevića.

„Stara praksa, da se za ‘verbalni delikt’ zbog kritike vlasti išlo i u zatvor, ne smije se vraćati u državu koja je članica Savjeta Evrope i pretenduje na članstvo u Evropskoj uniji“, navodi se u saopštenju od 21. decembra koje potpisuje diektorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Dalje se navodi da kolumna objavljena 11. avgusta sadrži „oštar ali kritički“ osvrt na izjave visokih sveštenika SPC.

Kolumna, smatraju, ne sadrži vrijeđanje po osnovu vjerske pripadnosti, već kritiku kontraverznih istorijskih interpretacija visokih sveštenika SPC na osnovu kojih je autor izveo zaključke o tome da promovišu nacionalizam, mržnju i indoktrinaciju.

Zabrana kritikovanja vjerskih velikodostojnika je karakteristika teokratija kao što su npr. Iran, Pakistan ili Avganistan, a Crna Gora je ipak demokratija.“

Podsjećaju i da je pravo na slobodu izražavanja Evropski sud za ljudska prava objasnio u stotinama presuda, među kojima su i dvije iz Crne Gore.

Podrška sa međunarodnih adresa

Podrška Batrićeviću stigla je i sa međunarodnih adresa.

Međunarodni PEN Centar poručio je da se riječi Batrićevića „ni na koji način ne mogu tumačiti kao uvrede po vjerskoj osnovi.“

„Batrićević poziva da se prekine sa govorom mržnje za koji njega sada optužuju“, poručila je Mia Tida iz Međunarodnog PEN centra.

Iz Delegacije Evropske unije u Podgorici su saopštili da je sloboda izražavanja osnovna vrijednost EU i ključni element procesa pristupanja Crne Gore.

„Crnogorske vlasti treba da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi to mogle nesrazmjerno ograničiti“, naveli su iz Delegacije u odgovoru Anteni M.

Ovaj slučaj komentarisala je i bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Sudi mu se jer je napisao da su vladike SPC veličali ratne zločince Dražu Mihajlovića i Pavla Đurišića„, napisala je ona na mreži X (bivši Twitter).

Đurišić je tokom Drugog svjetskog rata sarađivao sa italijanskim i njemačkim okupatorima u borbi protiv partizana.

Odluku tužilaštva kritikovale su opozicione procrnogoske Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate.

„Oni koji sprovode progon zbog kritičke misli, guraju Crnu Goru u društvo represivnih i autoritarnih sistema. Naša je građanska dužnost da im to ne dozvolimo“, rekao je Andrija Nikolić iz DPS-a.

Iz partija na vlasti nije bilo reakcija po pitanju Batrićevića, a nisu reagovali ni iz Vlade, Skupštine niti kabineta predsjednika Crne Gore.

(Radio Slobodna Evropa/foto: Autonomija)