Skip to main content

Zajedničkim sjećanjem na žrtve ratnih zločina doprinesimo pomirenju

Jugoslavija 02. maj 2023.
2 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija zajednički se prisjećaju stradalih civila na području zapadne Slavonije i Zagreba. Iskreno vjerujući u pomirenje, zalažemo se za promjenu dominantnog narativa koji u centar stavlja vojne podvige, dok žrtve ni ne spominje.

Operacija “Bljesak”

Prvog dana operacije “Bljesak” koju su provodile hrvatske oružane snage, 1. svibnja 1995. u selu Medari, blizu Nove Gradiške ubijani su civili, među kojima su bili i žene i djeca. Među 22 žrtve tog zločina bilo je jedanaest žena i dvije djevojčice od 7 i 8, kao i dječak od 11 godina. Također, nakon “Bljeska” mučeni su i pripadnici vojske Republike Srpske Krajine, nakon predaje oružja predstavnicima UN-ovih mirovnih snaga. Zbog toga je Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska 2012. godine podnijela kaznenu prijavu protiv počinitelja ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima.

Granatiranje Zagreba

Snage Republike Srpske Krajine 2. svibnja 1995. godine započele su granatiranje Zagreba i okolnih gradova, pri čemu je tijekom dva dana u Zagrebu poginulo 7 civila, a njih 214 je ranjeno u napadima na glavni zagrebački trg i područje šireg centra grada.

Za granatiranje Zagreba pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju odgovarao je Milan Martić koji je u listopadu 2008. pravomoćno osuđen na kaznu od 35 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Preporuke

Znajući da su u prošlosti počinjena masovna kršenja ljudskih prava, zahtijevamo od najviših dužnosnika Hrvatske i Srbije

– da ubrzaju potrage za nestalima iz rata i osiguraju procesuiranje ratnih zločinaca bez obzira na nacionalnu pripadnost ili etničko porijeklo žrtava ili počinitelja
– da osiguraju potpunu i kontinuiranu pravosudnu suradnju sa zemljama u regiji u procesuiranju ratnih zločina
– da se donese zakon o civilnim žrtvama rata u Srbiji koji bi omogućio i olakšao ostvarivanje njihovih prava, zagarantiranih ustavom i međunarodnim aktima važećim u Srbiji i da se osigura nediskriminatorna primjena Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata kako bi sve civilne žrtve rata imale pristup ostvarenju statusa i pripadajućih prava
– da se u Hrvatskoj 2. svibnja proglasi spomendanom na sve civilne žrtve rata i da se omogući njegovo obilježavanje na za to prilagođenom mjestu.

(tekst i foto: YIHR)