Skip to main content

Zajednička komemoracija u Skelanima

Jugoslavija 17. јан 2022.
2 min čitanja

Članovi Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd (CNA) prisustvovali su juče komemoraciji za ubijene u Skelanima, mesnoj zajednici u opštini Srebrenica. U Skelanima i drugim okolnim selima su 16. januara 1993. stradala 34 srpska civila i 35 pripadnika Vojske Republike Srpske, u napadu jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, na godišnjicu tog događaja služen je parastos i održana komemoracija u znak sećanja na stradale. Mirovni aktivisti iz Centra za nenasilnu akciju prisustvovali su komemoraciji i odali počast stradalima u ratnom zločinu za koji niko nije odgovarao, posebno za civilne žrtve, među kojima je bilo dece, žena i starijih ljudi, saopšteno je iz CNA.

“Važno nam je bilo da budemo na samoj komemoraciji, kao mirovni aktivisti i aktivistkinje sa mešovitom grupom ratnih veterana i ovo prisustvo smo odavno planirali. Pre dve godine bili smo prisutni sa manjom grupom, kako bismo upoznali stanovnike Skelana i porodice žrtava sa time ko smo i u kakvoj misiji i sa kakvim namerama dolazimo. Sada je bilo moguće da grupa bude veća, te da na taj način odamo poštu stradalim, posebno civilima. Svesni svih stradanja na ovom području dolazimo u miru, dolazimo odati počast svim žrtvama, ukazati na svaki zločin i pozvati na procesuiranje odgovornih i pronalazak nestalih”, rekla je tom pilikom Tamara Zrnović, članica CNA.

U saopštenju je istaknuto da je među žiteljima Skelana prisutan osećaj nepravde i toga da su žrtve tog kraja zaboravljene i manje vredne, te da se o njima ne govori i ne seća ih se. Sa komemoracije je poručeno da su na području Podrinja stradala oba naroda, i Srbi i Bošnjaci, s razlikom da odgovorni za stradanje Srba nisu procesuirani.

“Sa jednom sličnom mešovitom grupom mirovnih aktivista i aktivistkinja i ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije 2012. smo posetili i Memorijalni centar Potočari i odali počast žrtvama. Odavanjem počasti svim žrtvama, odlascima na sve komemoracije na koje smo pozvani, pokazujemo da je saosećanje sa svim žrtvama moguće i da se takvim pristupom ničija žrtva ne umanjuje. Nažalost, svedočimo tome da je u našim društvima sećanje na žrtve selektivno i da se često zloupotrebljava za razgradnju mira. Ovakvim dolascima na komemoracije nastojimo se, pored ostalog, boriti i protiv takve prakse”, kazao je Nedžad Novalić, član Centra za nenasilnu akciju.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje, te ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici, Uborku i Sutini kod Mostara, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, mostu na Savi u Brčkom, Bradini kod Konjica, Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

(Autonomija)