Skip to main content

Vukašin Milićević: Vrh SPC se pretvorio u ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi (VIDEO)

Građani 12. јун 2024.
2 min čitanja

"Crkva ne zastupa univerzalne vrednosti, hrišćanske vrednosti, već upravo suprotno: krajnje partikularne, etnoreligijske ‘vrednosti’"

Vukašin Milićević kritikovao je vođstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) i ocenio da se ta verska zajednica “pretvorila u ideološki servis društva zasnovanog na nepravdi”.

“Crkva je u takvom sistemu jedan ideološki servis u situaciji kada je društveni kompas u smislu vrednosti na veoma niskom nivou. Crkva ne zastupa univerzalne vrednosti, hrišćanske vrednosti, već upravo suprotno: krajnje partikularne, etnoreligijske ‘vrednosti’ koje su u svojoj suštini suprotstavljene univerzalnim hrišćanskim vrednostima. Crkva se pretvara u sopstveni antipod”, rekao je Milićević u podkastu Mreže akademske solidarnosti (MASA).

Dodao je da postoji jedna “elita”, koja je “političko-versko-ekonomska” uz izuzetke kojih ima i koji su veoma značajni.

“Takvo postupanje crkve je u socijalnom smislu destruktivno, razara različite vidove autonomije društva ali i autonomije crkve”, kazao je Milićević.

Prema njegovim rečima, društvo u Srbiji je, po popisu stanovništva, “ekstremno religiozno, ali je na nivou prakse katastrofalna situacija”.

“Ako, prema popisu, imamo 85 odsto pravoslavnih vernika, ja tvrdim da je broj aktivnih vernika između jedan i tri odsto. To je fenomen pripadnosti bez verovanja. U takvom kontekstu vera na negativan način doprinosi društvenim konfliktima”, kazao je Milićević.

Dodao je da poistovećivanje vere i nacije nema nikakve veze sa hrišćanstvom.

Milićević je dobio otkaz na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu zbog kritika koje je iznosio kada je u pitanju odnos SPC prema Darvinovoj teoriji evolucije, kao i prema ponašanju pojedinih crkvenih velikodostojnika tokom pandemije kovida.

Milićević je objavio roman prvenac “Vaskrsenje”, u kojem se bavi uticajem politike, dela crkve i organizovanog kriminala na život građana, što je takođe naišlo na oštre kritike iz SPC.

On je u podkastu rekao da svi nastavnici na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu moraju da imaju saglasnost, odnosno blagoslov SPC, koji “može da bude povučen bez nekih naročitih obrazloženja”.

“Dakle, nastavnici Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta mogu da dobiju otkaz bez ikakvog ozbiljnog obrazloženja, po vrlo kratkoj proceduri. Oni su, dakle, nastavnici drugog reda”, rekao je Milićević.

Dodao je da su i u javnim školama profesori veronauke prinuđeni da obnavljaju ugovor svake godine, i to preko crkve, od koje treba da dobiju blagoslov.

Milićević je rekao da je kreacionizam pseudonauka i dodao da se jedna naučna teorija može zameniti samo drugom naučnom teorijom, a nikako pseudonaukom.

Ocenio je i da je obrazovni sistem u Srbiji “pod terorom revizionističke ideologije”.

(Autonomija/Beta)