Skip to main content

Vojni sindikat: Vlast vraća obavezan vojni rok, zato što je razorila Vojsku Srbije

Info 04. jan 2024.
< 1 min čitanja

"To nije moguće uvesti iz mnogo razloga, između ostalog zbog Prigovora o savesti u Ustavu Srbije"

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ocenio je danas da niko iz vlasti ne želi da preuzme odgovornost za razaranje Vojske Srbije kao institucije i zbog toga sada pokušavaju da vrate obavezni vojni rok.

On je za Betu izjavio, povodom predloga Generalštaba predsedniku Srbije Aleksandru vučiću o reaktiviranju vojne obaveze, da je to referendumsko pitanje.

„Ne vidim na osnovu čega oni to predlažu. To nije moguće uvesti iz mnogo razloga, između ostalog zbog Prigovora o savesti u Ustavu Srbije. Tako da se ponovo vraćamo na dobrovoljnost, jer nema modela, nema javne rasprave“, rekao je Antić.

On je naveo da Vojsci Srbije na mesečnom nivou treba 10.000 regruta, ali da se takođe pokreće pitanje rodne zastupljenosti i da li će obavezan vojni rok važiti i za žene.

„Takva odluka zahtevala bi izmene čitavog seta vojnih zakona. Mi od 2010. nemamo obavezan vojni rok, prema podacima Generalštaba je prošle godine 12.000 ljudi napustilo vojsku. Zaposleni u vojsci su marginalizovani, rade prekovremeno, ne viđaju svoje porodice, nemaju topli obrok, a plate su nešto više od minimalne zarade“, rekao je Antić.

(Autonomija)