Skip to main content

Veran Matić: Od početka godine 73 predmeta u vezi s napadima na novinare

Info 20. дец 2023.
< 1 min čitanja

"'Prvostepena i konačna' odluka doneta u 23 predmeta što je, kako je naveo, 31,5 odsto od ukupnog broja predmeta"

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da je državno tužilaštvo, od početka godine do kraja novembra formiralo 73 predmeta u vezi sa napadima na novinare i ugrožavanje njihove bezbednosti, od kojih je rešeno njih 23.

Matić, izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) kazao je na konferenciji za novinare da je po tom izveštaju u devet predmeta doneta osuđujuća presuda.

Kazao je da su u šest predmeta odbačene krivične prijave, te da je u pet predmeta u toku postupak pred sudom po optužnom aktu tužioca.

Prema njegovim rečima, u dva predmeta je u toku sprovođenje dokaznih radnji, a u njih 37 je podnet zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja dok u šest predmeta, posle preduzimanja mera, počinilac nije indentifikovan.

On je naveo da je „prvostepena i konačna“ odluka doneta u 23 predmeta što je, kako je naveo, 31,5 odsto od ukupnog broja predmeta.

„To je pokazatelj trenda više osuđujućih presuda nego u prethodnom periodu kada je obično bilo negde oko 25 odsto sudskih rešenih slučajeva“, kazao je Matić.

(Beta, foto: NDNV)