Skip to main content

Varga: Mediji u Srbiji pogoduju širenju mržnje

Info 18. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Na pojedinim školama ispisani nacistički simboli, a u službenim prostorijama vise portreti Putina"

Agresija i nasilje u Srbiji su prelili čašu i to je bila poruka koja je nedavno poslata iz Beograda. To je bilo NE nacionalizmu i govoru mržnje, svemu što simboliše ovaj populistički naprednjački režim, ocijenio je politikolog i novinar Boris Varga, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV, autorke Majde Aleksić.

Ističe da ton medija u Srbiji pogoduje širenju mržnje.

“Kada je jedno postkonfliktno društvo izloženo lavini informacija kakve plasiraju prorežimski mediji u Srbiji onda je bilo neminovno da negde ‘pukne’. Nažalost, puklo je na najnevinijim i najmlađim”, kazao je Varga.

On je naveo primjer da su na pojedinim školama ispisani nacistički simboli, a da u službenim prostorijama tih istih škola vise portreti Putina.

Najmasovniji protest u posljednjih deset godiina u Srbiji, kaže Varga, jasan je signal da su građani nezadovoljni.

“Da su ne samo protiv nasilja već i protiv njegovog uzročnika, a to je nasilni režim. Vučić se najviše plaši ulice. On je svjestan da je njegov režim autokratski, da su izbori fingirani, kupljeni, ali nije spreman da izgubi. Zato organizuje taj kontramiting 26. maja gdje će mobilisati sve svoje kapacitete, kako bi pokazao događanje naroda”, objašnjava Varga.

Dodaje da je Aleksandar Vučić populistički vladar koji je spreman zarad vlasti da podijeli narod i okrene jedne protiv drugih.

“To upravljanje krizama u Srbiji odavno postoji i temperatura se stalno podiže”, ističe Varga i upozorava da se SNS drži na državnim kapacitetima.

“To su radnici u državnim preduzećima koji su na neki način uslovljeni partijskom knjižicom i siromašni slojevi. Takođe, tu postoji fenomen preletačkog kapaciteta, nepostojanje ideologije, odnosno glas za onog ko je na vlasti. U slučaju pada režima, oni će glas dati nekom drugom, onome ko može da kontroliše ulice, jer se stvari u Srbiji još uvek rešavaju na ulici, ne u institucijama”, zaključuje Varga.

(Gradski.me)