Skip to main content

Udruženje pozorišnih kritičara i teatrologa Srbije osudilo napad na Borislava Matića

Kultura 03. јун 2024.
2 min čitanja

"Besprimerni napad na našeg kolegu je atak na slobodu mišljenja i govora"

Udruženje kritičara i teatrologa Srbije stalo je u odbranu svog kolege, pozorišnog kritičara Borisava Matića kojeg su na završnoj večeri festivala „Joakim Vujić“ u Užicu, 20. maja vređali i pretili mu reditelji Milan Nešković i rediteljka Jana Maričić, saopšteno je iz tog udruženja.

„Matiću su upućene ne samo uvrede i psovke, nego i pretnje isključenjem iz pozorišnog života i zabranom pisanja kritika, što predstavlja ekstremnu vrstu profesionalnog i ličnog pritiska“, dodaje se.

Zatražena je i reakcija Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

„Tražimo da Zajednica izjasni po ovom pitanju. Da reaguje i zaštiti svog gosta i našeg kolegu“, dodaju iz Udruženja kritičara i teatrologa Srbije.

Kako su precizirali, Matić je po pozivu domaćina Festivala, direktora užičkog Narodnog pozorišta Zorana Stamatovića, bio angažovan kao dežurni pozorišni kritičar koji sarađuje u radu redakcije festivalskog Biltena i nakon svake izvedene predstave aktivno učestvuje u razgovorima vođenim na Okruglom stolu.

Ujedno, Matić je bio i član žirija Okruglog stola kritike ovogodišnjeg festivala „Joakim Vujić“.

U saopštenju se napominje i da je odluka tročlanog žirija (Aleksandra Glovacki, Zoran Maksimović i Borisav Matić) doneta jednoglasno, te da je potkrepljena odgovarajućim obrazloženjem koje je prihvatila i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, kao organizator festivala.

„Kao članovi Udruženja koje ima i uvažava Kodeks profesionalne etike, a koje svojim radom afirmiše slobodnu razmenu mišljenja i kritički pogled na umetnost, koje se, dakle, zalaže za slobodnu mišljenja i govora, uz uvažavanje tuđih stavova, smatramo da je besprimerni napad na našeg kolegu atak na slobodu mišljenja i govora, da je zasnovan na primeni (verbalne) sile, a da je fizički nasrtaj bio izbegnut samo zato što je Matić odstupio“, istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da su konstruktivna diskusija i argumentovana kritika veoma važni elementi za razvoj pozorišta i uopšte negovanje demokratskog društvenog dijaloga, a da je nasuprot njima nasilničko ponašanje koje ne sme biti tolerisano.

(Autonomija, foto: Pixabay)