Skip to main content

Supruga Navaljnog govorila na Minhenskoj konferenciji bezbednosti, majka ne želi saučešća

Planeta 16. феб 2024.
2 min čitanja

"Zelenski o smrti Navaljnog: Putin mora da odgovara za svoje zločine"

Supruga vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog za koga je zvanično saopšteno da je danas umro u ruskom zatvoru, Julija, izjavila je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da je predsednik Rusije Vladimir Putin „lično odgovoran za sve užasne stvari“ u toj zemlji.

Julija Navaljna je govorila o odluci koju je morala da donese o tome da li da ostane u Minhenu i govori, ili da se odmah vrati svojoj deci. Odlučila je da uradi ono što bi uradio njen muž – da govori na konferenciji.

Rekla je da ne zna da li treba verovati „užasnim vestima“ o smrti svog utamničenog supruga, ali, „ako je to tačno, želim da Putin i svi oko njega znaju da će odgovarati za sve što su učinili našoj zemlji, mojoj porodici. I taj dan će doći vrlo brzo“ – preneo je londonski list „Gardijan“.

Navaljna je pozvala međunarodnu zajednicu da se „okupi i kazni užasni režim“ u Rusiji.

Majka Alekseja Navaljnog, Ljudmila Navaljnaja, poslednji put je videla svog sina u zatvoru u ponedeljak i on je bio „zdrav i veseo“, rekla je ona ruskom nezavisnom novinskom izdanju Novaja Gazeta.

„Ne želim saučešća. Videla sam sina u zatvoru 12. februara, bili smo u poseti. Bio je živ, zdrav i veseo“, kazala je ona.

Zelenski o smrti Navaljnog: Putin mora da odgovara za svoje zločine

Posle saopštenja da je u zatvoru u Rusiji danas umro protivnik Kremlja Aleksej Navaljni predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ocenio da predsednik Rusije Vladimir Putin „mora da odgovara za svoje zločine“ .

„Očigledno je da je on (Aleksej Navaljni) ubijen kao i hiljade drugih koji su mučeni na smrt zbog jedne osobe – Putina kome je svejedno ko umire sve dok drži svoj položaj“, rekao je Zelenski u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz).

Zelenski je dodao da će Putin „morati da odgovara za svoje zločine“.

Sličan stav imaju i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov i bivši šahovski šampion Gari Kasparov.

Muratov je smrt Navaljnog nazvao „ubistvom“. Muratovu, dobitniku Nobelove nagrade, ulazak u Rusiju je zabranjen 2022. godine posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kasparov, takođe protivnik Kremlja, rekao je da je Putin „polako i javno“ ubio Navaljnog.

„Putin nije uspeo da brzo i tajno ubije Navaljnog kad ga je otrovao, a sada ga je polako i javno ubio u zatvoru. Navaljni je ubijen zato što je razotkrio Putina i njegovu mafiju lopova i prevaranata“, napisao je Kasparov na društvenoj mreži Iks (X).

(Beta/Autonomija, foto: Beta)