Skip to main content

Sudbina Asanža u rukama britanskog suda koji donosi konačnu odluku o njegovom izručenju SAD

Planeta 20. феб 2024.
3 min čitanja

"Njegov život je u opasnosti svakog dana u zatvoru. Ako bude izručen Americi, umreće"

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž u utorak će izaći pred sud u Londonu, što neki smatraju da je možda i poslednje ročište u njegovom pokušaju da spreči ekstradiciju u SAD, gde je optužen za špijunažu. Asanž je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu i pet godina u zatvoru.

Visoki sud u Londonu je zakazao dvodnevnu raspravu o tome da li Asanž može od apelacionog suda da traži da spreči njegovo izručenje. Ako sud ne dozvoli da žalba ode dalje, to znači da bi Asanž mogao da ode preko Atlantika.

Njegova supruga kaže da je to pitanje života i smrti i da mu se zdravlje u pritvoru pogoršalo.

„Njegov život je u opasnosti svakog dana u zatvoru. Ako bude izručen Americi, umreće“, kaže Stela Asanž.

Za šta je optužen Asanž?

Australijski ekspert za računare, Asanž, koji sada ima 52 godine, optužen je u SAD po 18 tačaka za objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata na Vikiliksu 2010.

Tužilaštvo tvrdi da je kovao zaveru zajedno sa vojno-obaveštajnom analitičarkom Čelsi Mening kako bi hakovao sistem Pentagona i objavio tajna dokumenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Tereti se za špijunažu u 17 tačaka, i za krivično delo zloupotrebe kompjutera. Ako bude osuđen, mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora – iako su američke vlasti rekle da će kazna biti znatno manja.

Asanž i njegove pristalice kažu da je on postupio kao novinar koji je otkrio pogrešne poteze američke vojske, te da ga štiti Prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu medija.

Među objavljenim materijalima je i snimak iz 2007. godine kada je u napadu američkog helikoptera u Bagdadu ubijeno 11 ljudi, među njima i dvoje novinara Rojtersa.

„Džulijan je optužen za to što je primio, posedovao i delio sa javnošću informacije i dokaze o ratnim zločinima koje je počinila vlada SAD. Izveštavanje o zločinima nije zločin“, kaže Stela Asanž.

Pravnici u SAD kažu da je Asanž kriv za to što je pokušavao da hakuje računarski sistem Pentagona i što su objave Vikiliksa uzrokovale „ozbiljan i trenutni rizik“ za američke obaveštajne izbore u Avganistanu i Iraku.

Zašto ovaj slučaj traje tako dugo?

Iako je optužnica protiv Asanža objavljena 2019. godine, njegova sloboda je ograničena više od 10 godina.

Asanž je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine i dobio je politički azil, pošto su sudovi u Engleskoj odlučili da mora biti izručen Švedskoj zbog istrage za silovanje koja se tamo vodila.

Britanska policija ga je uhapsila 2019. kada je vlada Ekvadora okončala njegov status azilanta, zbog toga što se 2012. nije pojavio na sudskom ročištu.

Iako su optužbe za silovanje u međuvremenu odbačene u Švedskoj, Asanž je ostao u londonskom zatvoru Belmarš dok se odlučuje o njegovoj ekstradiciji Americi.

Sudija u Londonu je blokirao njegov transfer u SAD zbog verovatnoće da će u američkom zatvoru počiniti samoubistvo.

Ali, u daljem sudskom postupku takva pretpostavka je otklonjena pošto su američke vlasti pružile uveravanja da Asanž neće biti izložen strogom tretmanu – za koji njegovi advokati tvrde da bi doveo do samoubistva. Stela Asanž kritikovala je ta uveravanja i nazvala ih beznačajnim, jer su uslovna.

Koji su mogući ishodi pred sudom u Londonu?

Ako sud odbije Asanžovu žalbu, mogao bi da bude izružen Americi čim Britanija to odobri.

Njegovi advokati planiraju da se žale i Evropskom sudu za ljudska prava, ali se plaše da bi mogao biti izručen pre nego što sud u Strazburu to stopira.

Ako sud pak usvoji njegovu žalbu, slučaj bi mogao još da se prolongira.

„Ovo je kazna kroz proces. Očigledno je da je namera da se on iznuri i kazni dužinom ovog procesa„, rekla je urednica Vikiliksa Kristin Hrafnson.

Asanžov pravni tim tvrdi da on neće imati fer suđenje u SAD, kao i da ugovor između Amerike i Velike Britanije zabranjuje izručenje političkih zatvorenika, te da se optužbe za špijunažu ne mogu odnositi na one koji su samo nešto objavili.

U kakvom je stanju Asanž?

Stela Asanž kaže da je mentalno i fizičko zdravlje njenog supruga dramatično pogoršano i da je prerano ostario u zatvoru. U oktobru 2021. je imao šlog, a u decembru iste godine je bio toliko loše da je slomio rebro dok je kašljao.

„Brinem svaki put kad se razboli. Posledice po mentalno zdravlje su ogromne“.

Stela i Džulijan Asanž su se venčali u zatvoru Belmarš pre oko dve godine, i imaju dvojicu sinova, Gabrijela i Maksa, koji su začeti dok je on boravio u ambasadi Ekvadora.

Dečaci svake nedelje posećuju oca u zatvoru, gde prolaze bezbednosne provere. Par decu drži dalje od javnosti i oni i dalje ne znaju zašto im je tata u zatvoru, kaže Stela Asanž.

„Mislim da nije fer da znaju šta se zaista događa. Znaju šta je zatvor i znaju da čuvari ne puštaju Džulijana da izađe, iako on želi da dođe kući“, priča njegova supruga.

(VOA)