Skip to main content

SSP Novi Sad: Novosadski budžet očerupan, a gradska preduzeća pred bankrotom

Vojvodina 13. okt 2023.
< 1 min čitanja

"Naprednjačka vlast je planirala da deficit u budžetu za 2023. zakrpi prodajom gradskog zemljišta za koje su planirali prihod od preko 3,6 milijardi dinara"

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) Novi Sad upozorio je danas da „katastrofalnu vladavinu SNS-a“ u Novom Sadu najbolje ilustruje prazna gradska kasa i dug javnih preduzeća od 900 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju tog odbora, i pored enormnih subvencija, većina novosadskih gradskih preduzeća u prvih šest meseci poslovala s gubicima.

„JGSP ‘Novi Sad’ je u minusu i pored ogromnih subvencija iz budžeta grada od preko 2,82 milijarde dinara. Parking servis je navodno u plusu 23 miliona dinara, ali – ako se oduzmu sve subvencije – i oni su u minusu. Ista priča je i sa ‘Gradskim zelenilom’ za koje je pokrajinska vlada izdvojila 22 miliona, a gradska vlast predvidela subvencije od 75 miliona za 2023. godinu“, navode iz SSP.

„Zoohigijena“ će od Grada dobiti 455 miliona i dodatnih 9,6 miliona subvencija za tekuće poslovanje u 2023, te je, dodaju iz SSP, pravo čudo kako JKP „Put“ ima 44 miliona na svom kontu.

„Čudo je ipak malo manje ukoliko znamo da ovo preduzeće već dugi niz godina gotovo ništa ne radi, osim što izigrava protočni bojler za račune privatnog preduzeća ‘Put Invest’, koje izvodi sve velike radove na putnoj infrastrukturi“, navode iz SSP.

Dodaju da je samo u ovoj godini „Put Investu“ ustupljeno poslova u vrednosti od 1,38 milijardi dinara.

Da zlo bude gore, navodi novosadski SSP, naprednjačka vlast je planirala da deficit u budžetu za 2023. zakrpi prodajom gradskog zemljišta za koje su planirali prihod od preko 3,6 milijardi dinara.

(Autonomija)