Skip to main content

Slučaj Telekom i lobiranje u EU: „Očigledno se radi po diktatu“

Info 05. апр 2023.
2 min čitanja

"Izvor blizak jednom od podnosilaca amandmana, rekao je za N1 da će 'ostati' oni amandmani u kojima se spominje uticaj Telekoma Srbija na medije i kontrolu inforimsanja u Srbiji"

Kako saznaje N1, finalni sastanak na kome bi trebalo da budu usaglašeni i objavljeni amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije, biće održan 14. aprila.

U međuvremenu, Telekom Srbija nastavlja sa lobiranjem, u pokušaju da izbegne spominjanje u izveštaju. To je indirektno priznao i direktor Telekoma Vladimir Lučić – kaže da nema ničeg spornog u tome što se šef Telekomovog predstavništva u Briselu sastaje sa poslanicima Evropskog parlementa.

Prema izvoru N1 iz Evropskog parlamenta, verovatno je da spominjanje Telekoma neće ostati u amandmanu broj 195 na izveštaj o napretku Srbije. Taj amandman je podnela grupa evroposlanika predvođena Slovencem Klemenom Grošeljem.

U njemu je poslovanje Telekoma označeno kao jedna od velikih afera koje nisu do kraja rasvetljene, uz slučajeve Jovanjice, Krušika, Savamale i drugih. Navodno je argumentacija onih koji su protiv, pre svih Vladimira Bilčika, izvestioca za Srbiju, da slučaj Telekoma ne treba mešati sa primerima organizovanog kriminala.

„Napravljen je očigledno neki kompromis. Ili to izgleda nemoguće nekim posmatračima sa strane? Da jedna kompanija može da bude pod takvim političkim kišobranom i u toj meri politički instrumentalizovana da može da radi sve ovo što Telekom Srbija radi. A to je očigledno da radi po diktatu. I nije to volja države, već bih rekao da je to jedna uloga koju ta kompanija ima u reprodukciji današnje vlasti“, smatra Petar Đukić, profesor Tehnološko – metalurškog fakulteta.

Izvor blizak jednom od podnosilaca amandmana, rekao je za N1 da će „ostati“ oni amandmani u kojima se spominje uticaj Telekoma Srbija na medije i kontrolu inforimsanja u Srbiji. N1 saznaje i da Telekom sve vreme lobira u Briselu, pokušavajući da ubedi evroposlanike da je reč o sukobu dve kompanije, Telekoma Srbija i United grupe, a ne o zloupotrebi medija i kontroli javnog informisanja.

„Spočitavaju Telekomu pravo da preko predstavništva, a mi smo kao sve velike telekomunikacione kompanije otvorili predstavništvo, i sada se osporava pravo nama da se naš direktor predstavništva sastaje sa evroparlamentarcima, što se uredno registruje, i pravo da on brani istinu“, kazao je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.

A „istinu“ Telekoma Srbija brani Damir Hrustanović. Šef Telekomoog predstavništva je i suprug ambasadorke Srbije u Briselu, Ane Hrustanović.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog bloka kaže da treba razvejati idiličnu sliku Evropske unije, i da je grupacija Evropske narodne partije, partner SNS-a.

„Dejvid Mekalister je pokušao Savamalu da izuzme iz ovih izveštaja. Pa smo to sprečili uz pomoć naših prijatelja iz Evropske unije, iz grupacija koje ne sarađuju sa SNS. Bilčik sada pokupšava isto da uradi sa Telekomom. Ja se nadam da će biti razuma da se to spreči“, naveo je Lazović.

Bilčik je ranije odbio da odgovori na pitanja N1 o dokumentu koji je procureo u javnost, iz koga se vidi da je „neko“ predložio izmenu teksta amandmana na izveštaj o napretku Srbije u korist Telekoma Srbija, uz obrazloženje zašto bi predloženi tekst trebalo promeniti na način da se Telekom ne pominje.

(tekst i foto: N1)