Skip to main content

Skotland Jard: Ruski špijuni nadzirali mete i u Crnoj Gori

Planeta 17. avg 2023.
< 1 min čitanja

Predstavljali su se kao novinari za Discoveri i National Geographic

Britanske vlasti objavile su da su trojica ruskih špijuna, koji su nedavno otkriveni u Londonu, predstavljajući se kao novinari Discovery i National Geographic snimali mete i u Crnoj Gori i Njemačkoj. To je objavio londonski “Mirror”, prenosi Portal RTCG.

Kako je prenio britanski list, ruski špijuni su navodno vodili operacije nadzora iz hotela u mirnom londonskom predgrađu dok su se predstavljali kao američki novinari. Tvrdi se da je osumnjičeni kolovođa imao’007′ u svojoj adresu e-pošte.

Trojica bugarskih državljana – koji su godinama živjeli u Velikoj Britaniji, radeći na raznim poslovima – optuženi su za špijuniranje u korist Kremlja, pošto su uhapšeni po Zakonu o službenim tajnama u februaru.

Druga dvojica su privedena u racijama koje je londonska policija preduzela u kućama u Londonu i Grejt Jarmutu – dok je MI5 navodno predao dokumente policiji.

Orlin Rusev (45), Bizer Džambazov (41) i Katrin Ivanova (31) optuženi su za posjedovanje 19 lažnih dokumenata sa „nepropisnom namjerom“.

To uključuje pasoše, lične karte i vozačke dozvole za Veliku Britaniju i razne evropske zemlje.

“Za njih se navodi da su se predstavljali kao novinari za Discoveri i National Geographic, a operacije nadzora, kako se sumnja su se odvijale u Londonu, Njemačkoj i Crnoj Gori”, navodi Skotland Jard.

(CdM, Foto: Pixabay)