Skip to main content

Sindikat: FINS i dalje u problemima zbog ćutanja Pokrajine

Vojvodina 28. sep 2023.
2 min čitanja

"Sindikat direktoricu smatra direktno odgovornom za finansijsko urušavanje Instituta, stvaranje nemotivišućeg radnog okruženja, atmosfere zastrašivanja i straha"

Sindikat Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) u Novom Sadu upozorio je danas da se problemi u toj instituciji nastavljaju jer, iako je novi Upravni odbor predložio razrešenje direktorke, nadležni pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Zoran Milošević na inicijativu Upravnog odbora ne reaguje više od dva meseca.

„Imajući u vidu da članove upravnog odbora imenuje Pokrajinska vlada, te da bi, poštujući makar tu činjenicu, bilo logično da se sekretar oglasi, zaposleni u Insitutu, članovi sindikata, ovim putem upućuju javni apel prof. dr Zoranu Miloševiću da konačno otvori oči za brojne dostavljene dokaze nestručnog i nesavesnog rukovođenja dr Elizabet Janić Hajnal i reši nastale probleme za dobrobit Instituta“, poručuju iz sindikata FINS-a.

Promena saziva Upravnog odbora Instituta u julu ove godine donela je nadu da će problemi ipak biti rešeni, poručuju sindikalci.

Podsetimo, o brojnim problemima ove ustanove zaposleni su već ranije upozoravali javnost, a 23. marta organizovali su i protest ispred zgrade Banovine, sedišta Pokrajinske vlade koja je FINS-ov osnivač.

Istog dana delegacija sindikata nauke bila u Ministarstvu nauke, inovacije i tehnološkog razvoja, gde su od ministarke Jelene Begović dobili obećanje da će ona preduzeti korake iz svoje nadležnosti, iako je Pokrajina osnivač instituta.

Nakon razgovora sa sindikalcima, ministarka je poručila da će „sve što je čula razmotriti“, kao i da smatra da „svi zajedno treba da podržimo naše naučnike i naučnice“, jer su „nauka, istraživanje i ljudi koji se njima bave budućnost Srbije i jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije“.

U današnjem saopštenju se podseća da kolektiv Instituta već niz godina trpi posledice zbog postavljanja neadekvatnih direktora na čelo kuće.

„Pet godina rada Upravnog odbora, kojim je predsedavao prof. Dr Dragan Tešanović, rezultiralo je postavljanjem tri direktora tokom čijih mandata su i započeli problemi u Institutu. Poslednja u nizu promašenih izbora je dr Elizabet Janić Hajnal, postavljena za direktora sa samo dva glasa podrške Naučnog veća. Sindikat direktoricu smatra direktno odgovornom za finansijsko urušavanje Instituta, stvaranje nemotivišućeg radnog okruženja, atmosfere zastrašivanja i straha, uz otkaz, upozorenja i pretnje, zbog čega je protiv nje podneta i krivična prijava“, preciziraju sindikalci.

Dodaju i da, dok traje ćutanje pokrajinskog sekretara, rukovodstvo Instituta „preduzima korake u pravcu jos većeg finansijskog urušavanja, uključujući i konkurse za nove zaposlene“.

„Na deviznom računu Instituta sredstva se konstantno osipaju dok plata direktorice i dalje prelazi 300.000 dinara, a predlozi za mere štednje koji dolaze od članova Upravnog odbora iz kuće, kao i Sindikata, ne uvažavaju se niti razmatraju. Štednja se sprovodi selektivnim umanjivanjem plata istraživačkom osoblju, dok se istomišljenici nagrađuju podizanjem osnovnih zarada i unapređivanjem u rukovodeće položaje“, upozoravaju iz sindikata.

Naučni institut za prehrambene tehnologije jedan je od vodećih instituta u oblasti istraživanja hrane i hrane za životinje.

(Autonomija/Beta)