Skip to main content

Satelitski snimci ukazuju na veliku rusku vojnu aktivnost blizu Ukrajine

Planeta 17. feb 2022.
< 1 min čitanja

Satelitski snimci pokazuju da je Rusija premjestila dio svoje vojne opreme koja je bila raspoređena u blizini Ukrajine, ali je pristigla druga oprema i Moskva još uvijek ima mnogo vojnika i opreme blizu svog bivšeg sovjetskog susjeda, objavila je u četvrtak privatna američka kompanija.

Rusija je u utorak najavila djelomično povlačenje svojih snaga blizu granice s Ukrajinom, no zapadne sile upozorile su u srijedu da se ruska vojna prisutnost ne smanjuje, već raste.

Moskva i dalje negira da planira invaziju na Ukrajinu.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti snimke koje je objavila kompanija Maxar Technologies, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, koja sedmicama prati gomilanje ruskih snaga.

Na snimkama se vide lokacije u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i na anektiranom Krimu od ponedjeljka, utorka i srijede.

Rusija je objavila snimke sa Krima koji prikazuju povlačenje tenkova i vojne opreme, a Maxar je snimio oklopna vozila postavljena na željezničkoj stanici u Jevpatoriji koja bi se mogla pripremati za polazak.

No, vojnici i oprema još uvijek su raspoređeni na drugim mjestima na poluotoku koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, uključujući područje za obuku Opuk, jezero Donuzlav i Novoozernoje, navodi kompanija.

U Bjelorusiji, gdje Rusija održava velike vojne vježbe, Maxar je ukazao na novi vojni pontonski most preko rijeke Pripjat, manje od šest kilometara od granice s Ukrajinom, te na veliku terensku bolnicu na prostoru za obuku.

Na aerodromu u Bjelorusiji raspoređena je nova jedinica od gotovo 20 jurišnih helikoptera, ali su otišle značajne jedinice kopnenih snaga koje su nedavno ondje bile raspoređene, naveo je Maxar.

Vojnici i oklopna oprema još su raspoređeni na drugim mjestima.

Nema većine opreme i smještajnih objekata koji su se nalazili u blizini Rechitse, na jugoistoku Bjelorusije, navode, dodajući da je viđen vojni konvoj kako ide prema zapadu.

(AJB/Agencije, ilustracija: Pixabay)