Skip to main content

Sa Cetinjskog foruma upućen poziv Vladi Crne Gore da podrži rezoluciju UN o Srebrenici

Jugoslavija 24. апр 2024.
2 min čitanja

"Posebno apelujemo da cijeli region stane uz Dinka Gruhonjića, čoveka koji trpi progon i kojem se preti smrću. Dinko, uz tebe smo!"

Vlada Crne Gore trebalo bi da podrži Rezoluciju Ujedinijenih nacija o genocidu u Srebrenici, da bude njen kosponzor, kao i da nedvosmisleno pruži podršku ulasku Kosova u Savet Evrope, neki su od zaključaka 3. Cetinjskog foruma.

Kako je saopšteno, „nakon svih izlaganja i analiza renomiranih stručnjaka i eksperata“, učesnici su se usaglasili u stavu da su Crna Gora i Zapadni Balkan mete ruskog uticaja koji se najčešće ostvaruje „preko instrumenata oštre i meke moći državnog aparata Srbije“.

Takođe, ocenjeno je da se etničke i kulturno-religijske razlike u tom kontekstu koriste kao povod za podizanje tenzija i izazivanje nestabilnosti, kao i da koče EU i NATO integracije regiona.

Učesnici su se usaglasili da je u tom kontekstu neophodno pozvati Vladu Crne Gore da ne isključuje iz svog rada važna pitanja za Zapadni Balkan.

U tom kontekstu, od Vlade Crne Gore zatraženo je da otvori ozbiljnu debatu o pokušaju državnog udara 2016. godine, kako bi se utvrdile okolnosti koje su dovele do toga da „danas u Crnoj Gori ruski uticaj bude instaliran u najvišim telima državnog sistema Crne Gore“.

„Posebno apelujemo da cijeli region stane uz Dinka Gruhonjića, čoveka koji trpi progon i kojem se preti smrću.

Dinko, uz tebe smo!“, poručili su u zajedničkom stavu učesnici 3. Cetinjskog foruma.

Tokom prethodna dva dana održan je Cetinjski forum pod nazivom „Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje, bezbjednost“.

Između ostalog, politikolog Jasmin Mujanović iz SAD izjavio je da režim u Beogradu želi da ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova, zbog čega su te tri zemlje „strateška kičma regiona Zapadnog Balkana“.

Slovenački političar Roman Jakič ocenio je da ruski uticaj „potresa Evropu, od istoka ka zapadu“, zbog čega Evropa mora da mu se zajednički suprotstavi, takođe od istoka i zapada.

Univerzitetski profesor iz Sarajeva Rusmir Mahmutćehajić ocenio je da je genocidna ideologija u region preživela i „možemo je čuti svakoga dana kako ona živi“.

Politički analitičar Ljubomir Filipović istakao je da je u Crnoj Gori na delu verska radikalizacija, kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Sociolog Senadin Lavić ocenio je da je ideologija „srpskog sveta“ zapravo „iracionalni, nemoralni i zločinački poduhvat ljudskog zla“.

(Autonomija)