Skip to main content

Rođendanska nedelja u Muzeju Jugoslavije

Kultura 07. dec 2021.
< 1 min čitanja

Muzej Jugoslavije je tokom rođendanske nedelje, koja je počela 29. novembra, na nekadašnji Dan republike, priredio niz manifestacija kako za odrasle tako i za najmlađe posetioce.

Obeležavanje 25 godina rada Muzeja Jugoslavije počelo je vođenjem kroz postavku u Kući cveća i nastupom hora Naša pesma, dok je centralni događaj bio otvaranje izložbe O fabrikama i radnicima, rekao nam je etnolog Tatomir Toroman, kustos Muzeja Jugoslavije.

“U prvi plan je istaknuto industrijsko nasleđe što nekako nije uobičajeno i često je to industrijsko nasleđe manje vidljivo nego kulturno nasleđe, ali je itekako značajno. Pogotovo je ta industrijalizacija koja je najvećim delom sprovedena u socijalističkoj Jugoslaviji bila zaista jedan veliki zamah u prvim decenijama te zemlje i kroz nekoliko studija slučajeva je ta tema obrađena.”

Muzej je organizovao i vođenja kroz stalnu postavku, poznatu kao Laboratorija pošto je u pitanju stalni rad na stalnoj postavci gde se određene stvari menjaju u skladu sa određenim temama, objašnjava Toroman.

U nedelju je bio porodičan dan, program zgodan za decu. “Ona pomoću mapa mogu da istražuju, traže predmete na postavci, a na taj način nešto i da nauče o Jugoslaviji, posebno o međunarodnim odnosima, jer su to zanimljivi predmeti iz celog sveta”, kaže Toroman.

Govoreći o radu Muzeja Jugoslavije, Toroman takođe ističe: “Za ovih 25 godina Muzej je postao jedna od najposećenijih institucija kulture u regionu. Ostvario je značajnu saradnju sa drugim muzejima, galerijama, obrazovnih, istraživačkim institucijama i u regionu, pa i u svetu.”

O uspešnom radu Muzeja Jugoslavije svedoči i činjenica da je ove godine u Zakonu o muzejima postao matičan za jugoslovensko nasleđe, pa bi se moglo reći da je to neka kruna priznanja za rad kojim se muzej bavi više od dve decenije.

(Beta)