Skip to main content

Redigovani dokument ukazuje na razloge pretresa Trampove kuće

Planeta 29. авг 2022.
5 min čitanja

"Posle pregleda dokumenata, FBI je pokrenuo krivičnu istragu o tome kako su dokumenti odneti iz Bele kuće"

Redigovani dokument koji je bio osnova za nalog za pretres rezidencije Donalda Trampa (Trump) ukazuje na razloge i razmere istrage Federalnog istražnog biroa, kao i na mogućnost da se bivši predsednik SAD suoči s optužbom za ometanje pravde. Ipak, u američkoj javnosti i dalje se vodi spor da li je dramatična akcija pretresa kuće bivšeg predsednika bila potrebna, pišu svetski mediji.

184 razloga u 15 kutija

U dokumentu koje je petak, 26. avgusta, objavilo američko Ministarstvo pravde navodi se da su među ranijim dokumentima koje je Tramp držao u svojoj rezidenciji Mar-a-Lago nalazile desetine poverljivih dokumenata, uključujući strogo poverljive obaveštajne informacije.

Taj dokument koji je značajno redigovan za objavljivanje ukazuje na moguće razloge dramatičnog pretresa rezidencije bivšeg predsednika kada su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) tražili poverljivi materijal, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Na zahteve medija i drugih grupa, savezni sud u Floridi naložio je da se objavi redigovana verzija izjave na osnovu koje je odobren pretres.

Dokument baca novo svetlo na 15 kutija materijala koje je Tramp predao vladi u januaru posle meseci pregovora sa zvaničnicima Ministarstva pravde. Te kutije, koje su bile smeštene u nebezbednoj prostoriji nešto više od godinu dana, sadržale su 184 poverljiva dokumenta, od kojih je 25 bilo strogo poverljivo, navodi se u dokumentu.

Analiza sadržaja kutija, kako ukazuje Fajnenšl tajms, izazvala je uzbunu u Ministarstvu pravde, što je dovelo do potrage 8. avgusta za dodatnim materijalom u Trampovoj rezidenciji.

Ova istraga FBI-a je samo jedan od brojnih pravnih problema s kojima se suočava bivši predsednik dok razmatra novu kandidaturu za Belu kuću na izborima 2024, navodi britanski list, dodajući da je Ministarstvo pravde pod pritiskom zbog uloge koju je Tramp imao u prošlogodišnjem napadu na Kapitol, dok velika porota u Džordžiji istražuje da li su on i njegovi saradnici prekršili zakon pokušavajući da ponište rezultate izbora u toj državi 2020.

Prema redigovanom dokumentu, agenti FBI-a su među papirima preuzetim ranije iz Trampove rezidencije pronašli one s oznakama koje se odnose na obaveštajne podatke o ljudima na terenu koji su izvori i presretnutoj komunikaciji. Posle pregleda dokumenata, FBI je pokrenuo krivičnu istragu o tome kako su dokumenti odneti iz Bele kuće, gde su bili pohranjeni u Mar-a-Lagu i da li tamo ima još nekih poverljivih dokumenata.

Ometanje pravde

Neredigovani delovi objavljenog dokumenta ukazuju na krivično delo koje je zasenjeno sporovima oko poverljivih informacija, piše Njujork tajms (The New York Times) i navodi da se mogućnost ometanja pravde nadvija nad Trampom posle osujećivanja napora da vrati dokumente.

U dokumentu na 38 stranica objavljenom u petak, stoji da postoji „verovatan razlog da se veruje da će se naći dokazi o opstrukciji“ u Mar-a-Lago, što, kako ističe list, ukazuje da su tužioci imali dokaze koji ukazuju na napore da se omete vraćanje vladinih dokumenata.

Otkad je objavljen nalog za pretres u kojem su kao osnova istrage navedena tri krivična zakona, najviše pažnje je privukao zakon o špijunaži i rasprave su se uglavnom fokusirale na spektakl s dokumentima označenim kao strogo poverljivim i Trampove sporne tvrdnje da je skinuo oznaku tajnosti sa svega što je držao u svojoj rezidenciji.

Međutim, krivično delo ometanja pravde je možda čak i ozbiljnije po Trampa i njegove saradnike, ocenjuje Njujork tajms.

Redigovani dokumenti iznose nove detalje o naporima vlade da povrati i obezbedi materijal koji je bio kod Trampa, ističući kako tužioci možda smatraju da su bivši predsednik ili njegovi saradnici više od godinu dana nelegalno ometali napore da se vrate osetljivi dokumenti koji mu ne pripadaju.

Vremenski okvir iznet u redigovanom dokumentu počinje 6. maja 2021, kada je generalni savetnik Nacionalnog arhiva prvi put kontaktirao Trampovog predstavnika i tražio vraćanje dvadesetak kutija nestalih dokumenata. Takvi napori su mesecima odbijani, da bi krajem decembra iz Trampovog tabora rečeno da Nacionalni arhiv može da preuzme oko 12 kutija dokumenata u Mar-a-Lagu.

U januaru je Nacionalni arhiv preuzeo 15 takvih kutija. Nakon što je otkriveno da su 184 dokumenta označena kao klasifikovana – s najpoverljivijim obaveštajnim informacijama koje mogu otkriti ljudske obaveštajne izvore ili tehnološke kapacitete za nadziranje – nemarno pomešana s drugim stvarima, ta agencija je 9. februara predložila krivičnu istragu i FBI je u proleće pregledao kutije i otvorio istragu o tome kako su poverljivi dokumenti završili u Mar-a-Lagu i da li ih tamo ima još.

Zabrinjavajuće za Trampa

Objavljeni dokumenti naznačavaju razmere istrage FBI-a, ukazuje BBC uz ocenu da bi, iako je objavi prethodilo značajno redigovanje, ono što je otkriveno trebalo da zabrinjava bivšeg predsednika.

Reč je o ozbiljnoj krivičnoj istrazi, ističe britanski javni servis.

Ne radi se samo o tome ko može da zadrži neke predsedničke uspomene i suvenire, već je reč o bezbednosti čvrsto čuvanih tajni američke vlade koje uključuju prikupljanje obaveštajnih podataka iz ljudskih izvora, nadziranje u inostranstvu, a možda i sudsko odobreno praćenje američkih državljana.

Ipak, nema naznaka, niti u objavljenom redigovanom dokumentu ili negde drugde, zašto je Tramp navodno osetljive dokumente odneo iz Bele kuće i zašto se toliko protivio da ih preda istražiteljima kada su prvobitno traženi.

Sada je na istražiteljima Ministarstva pravde da nastave da pregledaju vraćena dokumenta u saradnji s obaveštajnim agencijama kako bi se utvrdilo da li je nacionalna bezbednost ugrožena, navodi BBC, dodajući da se o slučaju zvanično možda ništa neće čuti dok se ne donese odluka da li će se podneti krivična prijava za pogrešno rukovanje predsedničkim beleškama ili poverljivim materijalom, ili za ometanje pravde.

Samo neprikladno rukovanje poverljivim dokumentima?

Moguće je da ono što je ostalo iza zatamnjenih delova dokumenta sadrži neku bombu, ali se na osnovu redigovane verzije čini da se čitav pretres svodi na spor oko rukovanja poverljivim dokumentima, ocenjuje u uredničkom komentaru konzervativni Volstrit džurnal (Wall Street Journal) i postavlja pitanje da li su zbog toga agenti upali u rezidenciju bivšeg predsednika kao da je mafijaški bos.

Urednički odbor Volstrit džurnala navodi da ne brani Trampovo ponašanje, pošto je on u ovom slučaju sam sebi najveći neprijatelj – on i njegovi saradnici bili su aljkavi u čuvanju dokumenata.

Ali, dodaje konzervativni list, Trampovi politički neprijatelji pogoršavaju situaciju kada sami krše političke norme i pomažu bivšem predsedniku pretvarajući ga u političkog mučenika.

Ako treba optužiti bivšeg predsednika, zaključuje Volstrit džurnal, bolje bi bilo da je reč o nečemu većem od pogrešnog rukovanja dokumentima.

S druge strane, liberalni Vašington post (The Washington Post) u uredničkom stavu ocenjuje da ono što je ostalo iza redakcije dokumenta pokazuje da je Ministarstvo pravde bilo promišljeno i razborito a bivši predsednik sasvim suprotno.

Trampovi branioci tvrde da je pretres FBI-a bio agresivan i neopravdan, ali, kako navodi list, ono što je objavljeno od tada sugeriše da akcija nije bila plod hira, pošto sve ukazuje da je to bio rezultat promišljene odluke pošto su druge opcije bile iscrpljene.

Spisak 184 poverljiva dokumenta koje su agenti pregledali pre nego što su tražili pretres Mar-a-Laga takođe objašnjava odlučnost Ministarstva pravde da sazna više, ukazuje Vašington post. Skraćenice koje se spominju u dokumentima – SI, HCS, FISA i NOFORN – mogu da izgledaju kao zbirka nasumičnih slova, ali označavaju izuzetno osetljive informacije: obaveštajne podatke dobijene preko tajnih izvora ili iz nad,zora nad stranim špijunima.

To što je takav materijal izgleda bio pomešan s drugim nasumičnim papirima, kao i raznim drugim predmetima poput loptice za golf, kabanice i brijača, predstavlja razlog za uzbunu, čak i ako nije bilo namere da se strogo čuvane tajne koriste sa zlom namerom.

Sve te činjenice bi trebalo da ublaže zabrinutost da je državni tužilac Merik Garland (Merrick) krenuo u nepromišljenu igru kada je tražio pretres Mar-a-Laga, mada, kako navodi Vašington post, to neće sprečiti nesmotrenu retoriku Trampovih sledbenika.

(Radio Slobodna Evropa, foto: STUPS)