Skip to main content

Radnici EPS-a jutros zaustavili odvoženje uglja ka termoelektrani u Obrenovcu

Info 31. авг 2023.
2 min čitanja

"Složili smo se da su neki zahtevi vezani za resorno ministarstvo i direktora EPS-a, a sada je u pitanju ova blokada računa gde jedan čovek na kaubojski način hoće da nam otme račune i da spreči naše radnike da se leče"

Sindikat radnika Elektoprivrede Srbije (EPS) jutros je na dva sata obustavio odpremanje uglja u termoelektranu „Nilola Tesla“ u Obrenovcu jer nije postignut dogovor s predstavnicima Vlade i Ministarstva energetike da se odblokira račun Fonda solidarnosti u Poštanskoj štedionici radi lečenja radnika, preneo je danas N1.

„Oko 2.000 radnika okupilo se jutros u drobilani, Tamnava-Istočno polje i zaustavilo odvoženje uglja prema termoelektrani u Obrenovcu jer je krajnje vreme da nas neko ozbiljno shvati“, rekao je predsednik Glavnog odbora sindikata EPS Branko Krsmanović.

Banka Poštanka štedionica odbila je da odblokira račun Fonda solidarnosti, jer je, kažu, pokrenut spor oko legalnosti sindikata.

Krsmanović kaže da se nakon sastanka s premijerkom Anom Brnabić ništa nije promenilo, ali da je obećala „da će učiniti dodatne napore“, kako bi se situacija rešila.

Krsmanović je rekao da je pre nekoliko dana na razgovorima Brnabić rekla da će pojačati napore da bi se oformila komisija koja bi sa sindikatom krenula u pregovore.

Među zahtevima sindikata je, između ostalog i da se radnici koji su angažovani preko preduzeća PRO TENT prime u stalni radni odnos u EPS.

„Složili smo se da su neki zahtevi vezani za resorno ministarstvo i direktora EPS-a, a sada je u pitanju ova blokada računa gde jedan čovek na kaubojski način hoće da nam otme račune i da spreči naše radnike da se leče“, rekao je Krsmanović.

Dodao je da, jutrošnja dvočasovna obustava rada, neće naneti veliku štetu kompaniji.

„Ovo sada neće proizvesti štetu, a ne znamo kolika će ona biti ako nas neko ne bude shvatio ozbiljno. Moj razgovor s direktorom (Dušanom) Živkovićem bio je dobar, mislim da ima dobre volje da se reši problem, ali moraju stvari da se ubrzaju, jer osam meseci čekamo da se računi odblokiraju“, rekao je on.

Krsmanović kaže da ne postoji nijedan spor sa drugim sindikatom u toj kompaniji.

„Nijedan spor ne postoji između ova dva sindikata u EPS-u, tako da ne vidim da postoji bilo kakav preduslov zbog kojeg postoji blokada računa. Oni mogu da iznesu razloge, a znamo da je ovo volja jednog čoveka, Miroslava Tomaševića (bivši v.d. direktor EPS-a) koji se umešao u poslove sindikata“, rekao je Krsmanović.

(Autonomija)