Skip to main content

Pušteni svi uhapšeni na Šodrošu, jedna krivična prijava

Vojvodina 24. мар 2023.
2 min čitanja

"Policajci su bili korektni, osim u jednom slučaju kada su nas sprovodili ovde u stanicu policije, jednom od uhapšenih je policajac, a da smo svi čuli, pretio batinama, šamaranjem"

Svih desetoro uhapšenih aktivista, koji su danas u nekoliko navrata privođeni u policiju u Novom Sadu, pušteni su, potvrdila je za Autonomiju jedna od uhapšenih, nekadašnja predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

Svi su dobili prekršajne prijave, osim Miloša Rakića koji je dobio krivičnu.

Osim nje, u poslednjoj turi uhapšeni su bili Olivera Radovanović, Radivoj Jovović, Mladen Cvijetić, Robert Silberholc, Brajan Brković i Isidora Čeleketić.

„Policajci su bili korektni, osim u jednom slučaju kada su nas sprovodili ovde u stanicu policije, jednom od uhapšenih je policajac, a da smo svi čuli, pretio batinama, šamaranjem. Sve ostalo je bilo korektno, dali smo izjave, uradili alko-test“, dodala je ona.

Pored Branislave Kostić i Olivera Radovanović se nalazi u osmoj deceniji, ali Kostić kaže da zbog godina nisu umale poseban tretman u policiji.

„Ako osoba mojih godina misli da treba da ide na protest, onda očekujem isti tretman kao i drugi“, poručila je Kostić.

Dodala je da ne može da se žali na postupanje policije od momenta hapšenja, ali da je samo hapšenje problematično.

„Nisu imali nijedan razlog da nas uhapse. Niti smo bili na putu i ometali saobraćaj, niti smo uradili bilo šta zašto bi nas uhapsili“, rekla je Kostić.

Pravo je rano jutros uhapšena, a zatim i puštna jedna od osnivačica „Šodroš Survajver kampa“ Aleksndr Derušek Stankić.

Otprilike u isto vreme kada se ona vratila u kamp, nakon koškanja sa policijom, uhapšeni su i Varvara Lukač i Miloš Rakić.

Aktivisti su zatim na licu mesta održali konferenciju za novinare na kojoj su, između ostalog, optužili nadležne da su na osnovu lažnih tvrdnji počeli sa sečom stabala, prekršivši time i ranije rešenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i zakon.

Opozicija tražila puštanje

Prethodno su opozicione političke stranke i pokreti u Novom Sadu – Demokratska stranka, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Zajedno, Srbija centar – SRCE, Akcija progresivne Vojvodine i Nova – da se struka pita – zatražili hitno puštanje na slobodu deset uhapšenih aktivista koji su branili „poslednju zelenu oazu u Novom Sadu“.

Te stranke su u zajedničkom saopštenju osudile „brutalnost policije koja je hapsila bez ikakvog osnova i protivzakonito, „ne štedeći ni žene i starije ljude“.

„Nasilje nad građanima na Šodrošu je posledica sprege izvršne vlasti i investitora u kojoj država preko policije štiti uništavanje prirode, sa ciljem da i ovaj deo Novog Sada postane gradilište stambenih i poslovnih objekata Galensa i drugih tajkunskih povezanih sa vladajućim režimom. Gradnja mosta samo je izgovor da se na ovom delu dunavske obale pripremi teren za tzv. Novi Sad na vodi“, navedeno je u saopštenju.

Nasilje nad aktivistima osudio je i Vladimir Vrsajkov iz novosadskog odbora Stranke SLobode i pravde, koji je ocenio da policija na Šodrošu hapsi građane „jer ugrožavaju interese gradskih otaca i njihovih poslovnih partnera“.

„Na sceni je ‘slučaj silovanja’ pravne regulative Gradske uprave, Zakona o izgradnji, Plana detaljne regulacije…Spisak prekršaja je dugačak, baš kao i spisak onih koji će se ‘namiriti’ iz ovog skupog projekta“, upozorio je on.

Osenio je i da je „agesija policije“ i seča stabala svojevrsno ruganje građanima i demonstriranje sile kojim pokazuju kako će proći svako ko stane na put „megalomanskim projektima lokalnih moćnika“.

Dalibor Stupar, video Petar Alimpijević