Skip to main content

Profesor Mihić: U toku je udar na Filozofski fakultet u Novom Sadu, nije filozofski ćutati

Vojvodina 22. мај 2024.
3 min čitanja

"Umesto da se bori za prava studenata, Studentski parlament je postao uzgajalište politički podobnih osoba"

Profesor sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Mihić izjavio je danas da je već mesecima u toku udar na Filozofski fakultet u Novom Sadu i ocenio da je jučerašnje nasilje na tom fakultetu takođe deo tog „udara“.

„Zaista moramo dići svoj glas, ne možemo više ćutati i zatvarati se po kabinetima i nešto smatrati studentskim ili ličnim pitanjima, jer ovo je sada prilično otvoren, snažan i dugotrajan udar na Filozofski fakultet i na celu akademku zajednicu“, rekao je Mihić za Televiziju N1.

Ocenio je da je „očigledno“ namera Rektorata ili „nekog iznad Rektorata“ da „utegne“ Filozofski fakultet.

„Ono što mi možemo da uradimo jeste da Filozofski fakultet ne pristane na takvu vrstu ’utezanja’. A da li će fakultet to uraditi, ja to ne znam, ali nadam se da sad shvatamo da nije filozofski ćutati, kako bi rekle koleginice i kolege iz Beograda“, kazao je Mihić.

Dodao je da je oko 100 zaposlenih na fakultetu potpisivanjem Apela izrazilo solidarnost sa napadnutim studentima iz neformalne studentske organizacije Studenti protiiv autoritarne vlasti (STAV), koje su fizički napali predstavnici Studentskog parlamenta i izborne komisije na jučerašnjim neuspelim izborima za taj studentski organ.

„Reagovali smo Apelom jer fakultet nije zvanično reagovao. Čekali smo nekoliko sati i procenili smo da sada moramo reagovati“, rekao je Mihić.

Juče je prvo predsednica Studentskog parlamenta Ivana Macak ošamarila studentkinju iz STAV-a Milu Pajić, a potom je zamenik predsednika izborne komisije Aleksandar M. Gajić udarao studenta iz STAV-a Lazara Dinića, a potom grubo odgurnuo Milu Pajić ali i Ivanu Macak, koja se nakon toga onesvestila.

Ivana Macak je i prva na listi Ruske stranke za lokalne izbore u Novom Sadu.

Studenti iz STAV-a su tri i puta blokirali izbore za Studentski parlament, nezadovoljni zbog postojanja samo jedne liste na izborima.

Profesor Mihić je rekao da takav događaj nije zabeležen u 70-godišnjoj istoriji Filozofskog fakulteta i dodao da on „ne sme da prođe bez reakcije, kao što smo reagovali i na najavu blokade i na samu blokadu fakulteta krajem marta meseca“.

„Desilo se i fizičko i pravno nasilje koje traje mesecima pa i godinama unazad na Filozofskom fakultetu. Smatramo da nasilje ne može da prođe makar bez pokretanja disciplinskog postupka protiv onih koji su prekršili Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata. Ovo je bio fizički napad a ne fizički sukob, jer za sukob morate imati dve strane, a ovde nisu postojale dve strane“, naveo je Mihić.

Pema njegovim rečima, „ne treba biti previše pametan“ pa zaključiti da je ovo samo nastavak kampanje protiv Filozofskog fakulteta, protiv svih zaposlenih na Filozofskom fakultetu, koja je započela blokadom fakulteta pre nepuna dva meseca, „sa željom da se i ono malo disonantnih tonova ućutka“.

„Nama je nakon završetka blokade zaprećeno njenim nastavkom i možemo reći da je nasilje kojem smo juče svedočili zapravo nastavak te blokade, kada je nezakonitim, nelegitimnim, nelegalnim izborima pokušano da se fakultet ponovo blokira“, kazao je Mihić.

Dodao je da ne treba zaboraviti da su studenti koji uđu u Studentski parlament kasnije predstavnici i u Nastavno-naučnom veću fakulteta, i u Savetu fakulteta i zvanični predstavnici studenata.

„I ovi izbori su trebalo da legitimizuju jednu struju koja je otvoreno stala na stranu pre svega jedne političke opcije, ali i protiv svog fakulteta i protiv svojih nastavnika i kolega i koleginica. Pravilnik za izbore za Studentski parlament je jedna pravna lakrdija, kako bi se potpuno onemogućila kandidatura bilo koga osim jedne organizacije, a to je Savez studenata“, naveo je Mihić.

Umesto da se Studentski parlament bori za rešavanje studentskih pitanja i problema, dodao je Mihić, on je u poslednjih sedam-osam godina postao „uzgajalište politički podobnih osoba, koje ovo vide kao neku vrstu odskočne daske“.

„Takođe, ne treba zanemariti ni činjenicu da je to i finansijski isplativo s obzirom da desetine hiljada evra Filozofski fakultet daje za potrebe Studentskog parlamenta, plate studenta prodekana, za potrebe organizovanja različitih manifestacija Studentskog parlamenta…“, naveo je Mihić.

Izrazio je nadu da će se postići kompromis i izmeniti Pravilnik o izborima za Studentski parlament, ali je dodao da se plaši da će se desiti ono što su juče poručili pokrajnski sekretar za obrazovanje Branko Markoski i rektor Novosadskog univerziteta Dejan Madić a to je da će se „utegnuti procedure“.

„To znači da će praktično Rektorat preuzeti nadležnosti Filozofskog fakulteta kako bi se organizovali izbori. A time će biti prekršena još nova gomila procedura“, kazao je Mihić.

(Autonomija/Beta, screenshot: N1)