Skip to main content

Poslanici Skupštine Srbije pitali o Kosovu, bolnicama, putevima i donacijama Telekoma

Info 08. jun 2023.
2 min čitanja

"Poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković je ocenio da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić propustio da reaguje kada je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko 'uvredljivo govorio o građanima koji protestuju'"

Poslanik Dveri Ivan Kostić je na početku današnje sednice Skupštine Srbije kada poslanici postavljaju pitanja, pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića kada će prekinuti, kako je ocenio, „antiustavne pregovore sa lažnim prištinskim institucijama“ pošto je američki pregovarač Gabrijel Eskobar javno izjavio da je Zajednica srpskih opština način da se ukloni kontrola koju Srbija ima nad Severom Kosova.

Kostić je ponovio zahteve da Skupština hitno zaseda o Kosovu, odnosno o „francusko nemačkom „ultimatumu“.

Uz to, Kostić je naveo da se na obrascu jedne zdravstvene ustanove u Beogradu, u delu koji se tiče vakcinacije, koriste termini „roditelj 1“ i „roditelj 2“, dok „zakonodavstvo u Srbiji ne poznaje ove termine, pa pitamo u kojoj zdravstvenoj ustanovi je dozvoljeno njihovo korišćenje umesto termina ‘majka’ i ‘otac’ „, pitao je on.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac pohvalio je ministra Gorana Vesića i njegova ispunjena obećanja i povećanje bezbednosti na pojedinim raskrsnicama puteva i apelovao da i ostale opasne raskrsnice dobiju sve potrebno za obezbeđenje.

Poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković pozvao je gradsku vlast u Nišu da rekonstruiše porodilište koje nije rekonstruisano duže od 50 godina.

„Zašto CT aparat na Institutu za majku i dete u Beogradu nije u funkciji i zašto se ne kupi novi, i da li je za to kriv direktor instituta Radoje Simić ili ministarka zdravlja Danica Grujičić?“, pitao je Stanković.

Stanković je naveo i da nije završen južni kolektor u Nišu, te su poplave posle svake jače kiše i pitao zašto 90 odsto šahtova nije očišćeno, pa ne primaju dovoljno vode koja se zbog toga izliva na ulice.

„U gradskom budžetu (Niša) je odvojen novac za izmeštanje pruge iz centra grada, ali to nije urađeno. Ko je odgovoran i kada će to biti urađeno?“, pitao je još Stanković.

Stanković je pitao i koliko je novca Telekom Srbija i po kojim ugovorima uplatio pevačima Jeleni Karleuši, Aci Lukasu, vlasniku Informera Draganu J. Vučićeviću i vlasniku televizije Pink Željku Mitroviću.

Poslanica Jelena Kalajdžić iz Moramo Zajedno pitala je gde je pisana odluka o kraju školske godine.

„Ne može se prekidati školska godina kada jedan čovek o tome odluči. Ne mogu nam kriminalci biti u jutarnjim programima, ne smemo živeti u strahu, moramo da se izborimo za bolju Srbiju“, rekla je poslanica.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević pitao je o rešavanju problema u Opštoj bolnici u Jagodini kojoj nedostaje osoblje i apelovao na nadležno ministarstvo da pomogne.

Strahinja Erac iz Zavetnika pitao je premijerku Anu Branbić šta je preduzela povodom hapšenja Srba na Kosovu i povodom pokušaja ubistva srpske dece kod Štrpca.

Poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković je ocenio da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić propustio da reaguje kada je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko „uvredljivo govorio o građanima koji protestuju“, a ni kada je ministar Mađarske Peter Sijarto u govoru na stranačkom mitingu rekao da u Srbiji postoje snage „koje služe stranim interesima“.

Posle postavljanja pitanja poslanici su nastavili razmatranje druge tačke dnevnog reda sednice: obrazovanje anketnog odbora o uzrocima dva masovna zločina početkom maja u Beogradu i okolini.

Treća tačka dnevnog reda je smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

(Autonomija)