Skip to main content

Pola veka legendarne predstave Radovan III (VIDEO)

Kultura 30. dec 2023.
< 1 min čitanja

"Predlažem da se rudnici kopaju - ne vertikalno, nego vodoravno - pa kad nešto ne pronađemo, kao što nećemo ni pronaći, onda da tu napravimo metro, normalno"

Beogradski Atelje 212 obeležio je danas pola veka legendarne predstave „Radovan III“, u kojoj je glavnu ulogu maestralno igrao Zoran Radmilović.

„Predlažem da se rudnici kopaju – ne vertikalno, nego vodoravno – pa kad nešto ne pronađemo, kao što nećemo ni pronaći, onda da tu napravimo metro, normalno. A možemo o istom trošku u suprotnom pravcu da pustimo kanalizaciju“, izgovara čuveni Radovan u predstavi.

Pola veka kasnije, Beograd još nije dobio metro, pojedini delovi prestonice još nemaju ni kanalizaciju, ali predstava Radovan Treći i danas ima legendarni status.

Pored Zorana Radmilovića i Mire Banjac, u postavi po kojoj publika najviše pamti komad, igrali su i Milutin Butković, Milan Caci Mihailović, Tatjana Beljakova, Maja Čučković i Taško Načić.

Predstava, za koju se neretko tražila karta više, igrana je u beogradskom pozorištu Atelje 212, a režirao ju je Ljubomir Muci Draškić, po tekstu Dušana Kovačevića.

Premijera predstave Radovan Treći bila je 30. decembra 1973. godine, kao diplomski rad Dušana Kovačevića, dramskog pisca i scenariste koji je nešto ranije, u februaru, kao student, debitovao na velikoj sceni Ateljea 212 komadom „Maratonci trče počasni krug“.

(Autonomija/FoNet, screenshot: YT)