Skip to main content

Početak 28. Palića u znaku Pecolda, Berčeka, Milene Zupančič…

Kultura 18. jul 2021.
3 min čitanja

Festival evropskog filma Palić svečano je otvoren na Letnjoj pozornici uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” nemačkom reditelju Kristijanu Pecoldu, srpskom glumcu Aleksandru Berčeku i slovenačkoj glumici Mileni Zupančič, kao i priznanja “Underground Spirit” rumunskoj producentkinji Adi Solomon.

Reditelj Kristijan Pecold, dobitnik nagrade “Lifka” 28. Palića za doprinos evropskoj kinematografiji, rekao je prilikom uručenja tog priznanja na Letnjoj pozornici na Paliću da je počastvovan. “Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma ‘Barbara’, ali ova šuma ovde je mnogo bolja”, rekao je Pecold, nakon što mu je nagradu uručio programski direktor FEF Palić Miroslav Mogorović.

Pecold je za svoj prvi film “The State I Am In” (2000) o par levičarskih terorista osvojio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za najbolji film (Hešisćer), a za film “Barbara” (2012) nagrađen je na Berlinalu za najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji FEF Palić.

Domaći dobitnik nagrade “Lifka”, glumac Aleksandar Berček, kome je to priznanje uručio direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, takođe je zahvalio na tom priznanju, koje se dodeljuje u čast jednog od pionira filma na ovim prostorima: “Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren”.

Berček je glumio u više od 120 filmova i predstava, a za kultnu ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu u Puli 1980. godine. U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji “Šešir profesora Koste Vujića”, bioskopskom hitu “Južni vetar”, seriji “Državni službenik”… Dobitnik je, između ostalog, i nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo 2001.

Novouvedena počasna nagrada “Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je glumici Mileni Zupančić iz Slovenije, zemlje u fokusu 28. FEF Palić.

Velika slovenačka i jugoslovenska glumica izjavila je da joj je čast da primi tu nagradu, pogotovo iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta.

Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu”, istakla je Milena Zupančič, nakon što joj je “Lifku” uručila Mira Banjac, dugogodišnja predsednica Saveta FEF Palić, koja je proteklih dana i sama bila zvezda 49. Sofesta u Sopotu i trećeg Somborskog filmskog festivala.

Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada “Underground spirit” koju FEF Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.

Ada Solomon je istakla da je “počastvovana i dirnuta”, te podsetila na dugogodišnji odnos sa Palićkim festivalom. “Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno”, rekla je Ada Solomon, nakon što joj je nagradu uručio selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope, Nil Jang.

Glavni takmičarski program 28. FEF Palić otvoren je filmom “Dnevnik iz Gvantanama” Kevina Mekdonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster u glavnoj ulozi advokatkinje koja preuzima slučaj Mauritanca Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), optuženog za angažovanje terorista koji su 11. septembra zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra. Scenario je adaptacija Slahijevog “Gvantanamo dnevnika” objavljenog 2015. godine.

Palićki festival nudi u 28. izdanju ukupno oko 140 filmova, koje su odabrali selektori Nenad Dukić, Nil Jang i Igor Toholj, a održava se na više lokacija, uključujući Letnju pozornicu na Palićkom jezeru, te bioskope Eurocinema, Abazija i Lifka.

U okviru Glavnog takmičarskog programa, 18. jula na Letnjoj pozornici na programu je film “Plavi cvet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, koji je i u konkurenciji 68. Pula film festivala, a potom i “Francuska” Bruna Dumona. U selekciji Paralele i sudari na programu su filmovi “Dečak” Vitalija Akimova, “Đavo nema mira” Zefira Morelsa i Albana Mersijea i “U ogledalu” Laile Pakalnine iz Letonije.

U bioskopu Abazija na Paliću priređena je izložba “Kamerom kroz vreme – objektivi istorije”, kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u bioskopu Eurocinema u Subotici posetioci će imati priliku da obiđu izložbu “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970”, posvećenu filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

(SEEcult.org)