Skip to main content

Peticijom protiv slabe pošumljenosti Vojvodine

Građani 07. mar 2023.
3 min čitanja

"Šume bi u AP Vojvodini trebalo da zauzimaju površinu od oko 308 hiljada hektara, što znači da sada nedostaje oko 170 hiljada hektara novih šuma i zaštitnih zasada"

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ organizovala je danas u Novom Sadu potpisivanje peticije za podizanje novih šuma i šumskih pojaseva, kao i za očuvanje postojećih šuma.

Ideja je da se prikupi dovoljan broj potpisa koji će biti upućeni nadležnima u Pokrajinskoj i Vladi Republike Srbije, zajedno sa zahtevom da se izmeni nekoliko zakona, čime bi se otklonio deo problema koji pošumljavanje u Vojvodini onemogućavaju ili ograničavaju.

Reč je o predlozima izmena zakona o šumama, o poljoprivrednom zemljištu i o naknadama za korišćenje javnih dobara, a utemeljeni su u rezultatima istraživanja, koje je mreža sprovela krajem 2022. godine. Istraživano je kako se planira i koliko finansira pošumljavanje u Vojvodini na pokrajinskom i lokalnom nivou.

Sa drušvenih mreža na ulice

Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore, za Autonomiju kaže da je peticija do sada potpisivana mahom onlajn, kao i u nekoliko mesta u Vojvodini, a da je danas prvi put to učinjeno i u Novom Sadu. Već u subotu sledi nova akcija u Novom Sadu.

„Skupljamo potpise da bismo podneli zahtev i pokrajinskoj vladi i republičkoj jer su obe instance odgovorne da iniciraju izmene koje mi zahtevamo. Videćemo koliko će oni pokazati tu političku volju. Spakovaćemo potpise, tražiti sastanak sa predsednikom vojvođanske vlade“, dodala je ona ističući da je dosta ignorisanja problema niske pošumljenosti.

Dodaje da ne stoje argumenti koje pojedini organi iznose o tome da nema dovoljno površina za pošumljavanje.

„Ne trebaju nama velike ploče, kako kažu neki iz tih uprava. Postoji prostor uz puteve, njive, kanale, reke, oko gradova. Tu je moguće dići te vetrozaštitne pojaseve“, upozorava ona.

Novi Sad – visok intenzitet seče

Pre početka današnje akcije, Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ objavila je podatke svog istraživanja koji pokazuju da, po Prostornom planu Grada Novog Sada, usvojenom 2012. godine, površina šuma i šumskog zemljišta iznosi nešto više od 6.250 hektara, ili oko 9%, što je iznad vojvođanskog proseka. Po istom dokumentu, planirano je da do kraja važenja plana bude 6.775 hektara, ili 9,7%.

Sa druge strane, po Programu razvoja šumarstva AP Vojvodine, površina obrasla šumom iznosila je 6.600 hektara (ili 9,5%), a do 2022. godine planirano je da se poveća na oko 7.700 hektara (ili 11%).

„Koliko je trenutno hektara pod šumom i da li su se planovi ostvarili ne znamo, jer su iz Uprave za šume i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu odgovorili da za opštine u AP Vojvodini nemaju te podatke“, navode iz Mreže.

Dodaju i da je Grad Novi Sad u periodu 2014–2021 svake godine imao prihode od naknade za korišćenje drveta koju plaćaju korisnici prilikom seče, a u 2014. i 2016. godini i prihode od naknade za promenu namene šumskog zemljišta.

„Za tih 8 godina, gradski budžet prihodovao je zbirno oko 28,5 miliona dinara, što je po iznosu u samom vrhu u Vojvodini. Od Novog Sada, jedino su veće zbirne prihode imali Opština Šid i Grad Sremska Mitrovica. S obzirom da je Novi Sad na 9. mestu u Vojvodini po površini šuma u hektarima, a na 12. mestu po procentu šumovitosti, visoko 3. mesto po iznosu novca od naknade za seču svedoči o visokom intenzitetu seče na teritoriji Grada“, upozoravaju iz „Pošumimo Vojvodinu“.

Podsećaju i da je Zakonom o šumama propisano da se ovaj novac troši kroz lokalne fondove za šume, po godišnjem programu korišćenja sredstava, kao i da se izveštaj o utrošku novca dostavi Ministarstvu poljoprivrede.

„Novi Sad je ovaj novac verovatno trošio nenamenski, jer nije imao programe korišćenja ovih sredstava, kao i izveštaje. Grad nema ni višegodišnji plan pošumljavanja na svojoj teritoriji“, upozoravaju ekološke organizacije.

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ podseća da je, u skladu sa standardima razvijenih zemalja, optimalna površina pod šumom i zaštitnim zasadima 0,16 hektara po stanovniku.

„Prema ovom standardu, šume bi u AP Vojvodini trebalo da zauzimaju površinu od oko 308 hiljada hektara, što znači da sada nedostaje oko 170 hiljada hektara novih šuma i zaštitnih zasada“, navode iz mreže „Pošumimo Vojvodinu“.

Mrežu trenutno čine 24 članice, udruženja i pokreta građana iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Vršca, Subotice, Vrbasa, Sombora, Bečeja, Gložana, Kovina, Deliblata, Bele Crkve, Novog Kneževca i Sremske Mitrovice.

Dalibor Stupar Autonomija