Skip to main content

Pet članica OEBS-a zabrinuto zbog „separatističke retorike i delovanja“ Dodika

Jugoslavija 22. sep 2023.
2 min čitanja

"Pretnje gospodina Dodika da spreči ulazak visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, da uđe u entitet Republika Srpska i da ograniči njegovu slobodu kretanja su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“

Pet članica OEBS-a izrazlo je zabrinutost zbog „separatističke i destabilišuće retorike i delovanja“ predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Zajedničku izjavu iza koje stoje ambasadori SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije u OEBS-u, pred Stalnim savetom Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pročitao je američki ambasadoru Majkl Karpenter (Michael Carpenter), prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U izjavi je poručeno da tih pet zemalja ceni svoje partnerstvo sa narodom BiH, te da su posvećeni „demokratskoj, inkluzivnoj i prosperitetnoj BiH na njenom evropskom putu“.

„Osećamo da nam je obaveza da izrazimo zabrinutost zbog separatističke i destabilišuće retorike i delovanja predsednika Republike Srpske“, navodi se u izjavi.

Ocenili su da su Dodikovi napadi na legitimitet državnih institucija BiH, naročito Ustavnog suda, „neodgovorni“ i da „podrivaju ustavni red“.

Dodaju da je i Dodikova je neprihvatljiva podrška zakonima koji su „u suprotnosti sa demokratskim normama“, poput tzv. „zakona o stranim agentima“.

„Pretnje gospodina Dodika da spreči ulazak visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, da uđe u entitet Republika Srpska i da ograniči njegovu slobodu kretanja su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“, upozorava Karpenter.

Ipak, zaključuju da su posvećeni narodu BiH, te da će i dalje pružati podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH, koji je, kako navode, „ključan za mir i stabilnost jugoistočne Evrope“.

Protiv Dodika, predsednika RS, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu 11. avgusta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je optužen jer je potpisao dva sporna zakona ranije usvojena u entitetskom parlamentu, koji se tiču neobjavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, odnosno neprimenjivanja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

On je 6. septembra najavio uredbu o deportaciji Kristijana Šmita kada uđe na teritoriju RS. Uredba do sada nije objavljena, a Šmit je ipak bio u poseti RS.

Vlada RS koju je sastavila koalicija predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata – stranke čiji je Dodik osnivač i predsednik – u martu je usvojila nacrt zakona o ‘stranim agentima’, koji bi iduće sedmice trebalo da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Taj kontroverzan zakon pravljen po ruskom modelu, koji predviđa posebnu prismotru nevladinog sektora koji se finansira iz inostranstva i zabranu političkih aktivnosti, naišao je na osudu NVO, kao i EU i SAD.

Dodik je od ranije pod sankcijama SAD i Velike Britanije, jer je označen kao pretnja Dejtonskom mirovnom sporazumu.

(Radio 021, foto: logo)