Skip to main content

Olenik: Ukrajina se na Majdanu izborila za svoje pravo, mi to isto pokušavamo protestima bez nasilja

Info 23. jun 2023.
3 min čitanja

"Ako vladate pomoću nasilja onda je samo pitanje kada će se na nasilje odgovoriti nasiljem"

U provladinim medijima narodni poslanik Aleksandar Olenik optužen je da podstiče na nasilje na protestima „Srbija protiv nasilja“ zbog snimka gde sa trga Majdan u Ukrajini poziva građane na protest. Olenik objašnjava da kod nas postoji pogrešan prikaz Majdana.

„Da se Ukrajna na Majdanu borila i izborila za svoje pravo, mesto u Evropskoj uniji, na Zapadu, u NATO-u što Rusija oružjem sprečava. Mi to isto pokušavamo protestima bez nasilja da uradimo. I da svaki narod, svaka država ima pravo, ima suverenitet da donese odluku da li će da živi na Zapadu, da li će da bude deo Evropske unije ili neće, da li će da bude slobodna. Naši građani hoće u Evropsku uniju i mesto u NATO-u, ali mirnim putem“, ističe Olenik.

Da li je taj snimak bio provokacija ili nešto drugo, Olenik ističe:

„To je bila opomena da ako ne idemo mirno kako mi kao opozicija hoćemo, onda suprotno je ovo drugo. To je bilo upozorenje šta može da se desi kada imamo vlast koju podržava neko spolja, a koju ne podržavaju građani. I kada vlast kao što je ova sad radi protivno interesu građana i kada sprovodi nasilje kao politiku i kao metodu. SNS i Vučić sprovode nasilje kao metodu vladanja ali i pomoću nasilja vladaju. Ako vladate pomoću nasilja onda je samo pitanje kada će se na nasilje odgovoriti nasiljem, a mi hoćemo da sprečimo to.“

„Oni čekaju da im se telefonom javi kako i šta da rade“

Govoreći o dijalogu u Skupštini, narodni poslanik ocenjuje da je vlast otvoreno ušla u nasilje u Vladi i Parlamentu.

„Zadnje fizičke napade na protestu su izvršili policajci u civilu koji se pritom nisu legitimisali kada su udarili narodnog poslanika. Ova naša opoziciona strana uvek je spremna za dijalog ali potrebno je da dođe naređenje drugoj strani. Oni nemaju autonomiju, oni čekaju da im se telefonom javi kako i šta da rade. Ako im se javi da treba da bude drugačije, oni će to da urade bespogovorno“, smatra Olenik.

Polarizacija u društvu je postala vidljiva prethodnih nekoliko meseci, ali je krenula od dolaska na vlast Aleksandar Vučića, smatra Olenik.

„On to konstano radi, samo sukobima može da vlada. Samo ako je kriza, a onda on napravi krizu i onda je on rešava, to je nešto što je Milošević radio – svaku krizu zatvarao većom, nijednu nije rešeio i stalno je plivao i održavao se na vlasti na taj način što prvo podmetne požar pa ga onda gasi. To Vučić nažalost nastavlja da radi“, kaže poslanik.

On smatra da vlast nije kriva za dva masovna ubistva, ali da su odgovorni.

„Odgovorni su Vlada, predsednik republike, posebno ministar unutrašnjih poslova jer je njihova osnovna funkcija da obezbedi sigurnost, mir i stabilnost“, navodi Olenik.

O pojavljivanju načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića koji je zatražio hitnu reakciju KFOR-a i ostalih međunarodnih bezbedonosnih institucija kako bi Srbima na Kosovu pružili zaštitu, Olenik kaže:

„Brine me pojavljivanje načelinka jer se stavio u funkciju lutke one na pomeranje na kanap što je prilično nedostojno načelnika Generalštaba, jer nema on šta da traži od KFOR-a ili NATO-a na Kosovu, nego Srbija treba da vrati policajce na severu, treba da se vrati u institucije i da učestvuje na izborima.“

„Kad ne mogu da reše problem kod kuće naprave požar na Kosovu“

„Vučić jedan problem koji ima unutrašnji pokušava da sakrije podizanjem tenzija do granice sukoba na Kosovu. Ljudi u Srbiji zaboravljaju. Na Kosovu može da dođe do sukoba ograničenog inteziteta između Srba i Albanaca. Do rata može da dođe između Srba i NATO-a ili Alabanaca i NATO-a. Vučić sigurno neće ući u otvoreni sukob sa NATO-om na Kosovu, tako da je to kao Milošević što je radio. Jedana uigrana režimska stvar kad ne mogu da reše problem kod kuće, ja ću da napravim požar na Kosovu. Niko nas nije terao da izađemo iz institucija, da ne učestvujemo na izborima. To su namerne odluke kako bi doveo do ove situacije, a onda opet sad on da je rešava, pa što si je pravio ako ćeš sad da je rešavaš, što nisi delovalo preventivno“, zaključuje Olenik.

(N1, foto: NDNV)