Skip to main content

Održan veliki prosvjed protiv Orbana

Planeta 05. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Potreban nam je potpuno novi sustav u kojem je socijalna potpora doista prilagođena društvenim potrebama"

Tisuće Mađara prosvjedovale su danas protiv nacionalističkog premijera Viktora Orbana, mjesec dana prije početka izbora za Europski parlament i lokalnih izbora zakazanih za početak lipnja.

Peter Magyar, bivši vladin insajder kojeg neki promatrači smatraju prvom ozbiljnom prijetnjom Orbanu u posljednjih nekoliko godina, organizirao je skup na kojem je sudjelovalo oko 10.000 ljudi u istočnom gradu Debrecenu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Kandidati Fidesza vodili su grad od kasnih 90-ih, a vladajuća stranka osvojila je oko 60 posto glasova na posljednjim izborima, u usporedbi s otprilike trećinom koju su osvojile oporbene stranke.

„Potreban nam je potpuno novi sustav“

Obraćajući se pristašama, Magyar je ciljao na jednu od temeljnih Orbanovih politika, kritizirajući „iznimno nisku“ razinu doplatka za djecu djece u Mađarskoj.

Orban kaže da među zemljama EU-a Mađarska najveći dio svog gospodarstva troši na potporu obitelji.

„Potreban nam je potpuno novi sustav u kojem je socijalna potpora doista prilagođena društvenim potrebama“, naglasio je Magyar.

Rekao je da Mađarskom vlada „dobro povezana elita“, što će nastojati okončati ako bude izabran.

Međunarodni promatrači kažu da je Orban sredstva Europske unije usmjerio poslovnim ljudima bliskim Fideszu kako bi se učvrstio na vlasti. Orban kaže da Mađarska nije korumpiranija od drugih zemalja.

Tijelo zaduženo za nadzor fondova EU-a kaže da nema odgovarajuće ovlasti za razotkrivanje mogućih nepravilnosti te je zatražilo dodatne ovlasti.

(Index.hr, Foto: printscreen)