Skip to main content

Odbačena krivična prijava za nesavesno lečenje hrvatskog novinara Matijanića

Građani 08. dec 2023.
< 1 min čitanja

Multidisciplinarno veštačenje sproveo je zagrebački Medicinski fakultet

Splitsko tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu protiv niza osoba za nesavesno lečenje novinara portala Indeks Vladimira Matijanića, koji je preminuo u avgustu 2022. od posledica bolesti nastale kao komplikacija kovida 19.

U rešenju tužilaštva navodi se da su se prema Matijaniću u razdoblju od 2. do 5. avgusta prošle godine primenjivale odgovarajuće metode i postupci lečenja, te nije utvrđen propust koji bi se mogao dovesti u uzročno-posledičnu vezu s pogoršanjem bolesti ili smrću, prenosi HRT.

Multidisciplinarno veštačenje sproveo je zagrebački Medicinski fakultet.

Na dan Matijanićeve smrti 5. avgusta 2022. u dva navrata je pozvana Hitna pomoć koja mu je pri prvom dolasku izmerila sve vitalne pokazatelje i utvrdila da je bio vitalno stabilan.

Sat kasnije ponovo su došli zbog problema s disanjem, a pri ustajanju iz kreveta Matijanić je izgubio svest i prestao da diše.

Zaključeno je da je nepovoljan ishod na strani pacijenta bio posledica ubrzanog toka bolesti, tačnije brzonapredujućeg toka upalne bolesti srčanog mišića kao komplikacije osnovne bolesti kovida 19 i da takav nije mogao biti sprečen uprkos svim preduzetim postupcima.

Takođe nije utvrđeno da je bilo propusta, navodi se u rešenju.

(HRT/Danas, Foto: N1)