Skip to main content

Objavljen novi konkurs za generalnog direktora RTV. Treća sreća?

Info 14. sep 2023.
2 min čitanja

Biće veoma zanimljivo videti da li će biti i drugih kandidata koji su voljni da se, uprkos dosta jasnoj poruci, upuste u prikupljanje neophodne dokumentacije

Radio-televizija Vojvodine treći put za pola godine pokušaće da na javnom konkursu izabere novog generalnog direktora, nakon što na prethodna dva konkursa nijedan kandidat za to mesto nije dobio potreban broj glasova članova Upravnog odbora pokrajinskog javnog servisa.

Novi konkurs objavljen je danas na sajtu RTV. Rok za prijavu kandidata je, kao i prošli put, 30 dana, a isti su ostali i uslovi koje kandidat mora da ispunjava.

Odluku o raspisivanju novog konkursa doneo je UO RTV na sednici održanoj 4. septembra, ali u saopštenju sa te sednice izostala je ta informacija.

Na toj sednici izabran je novi vršilac dužnosti generalnog direktora Goran Karadžić, i to jednoglasno, ali tek nakon što prethodno nijedan od petoro kandidata za generalnog direktora nije dobio potrebnu (dvotrećinsku) podršku članova UO.

Karadžić je formalno treći s tom funkcijom kog je RTV dobio u odsustvu izabranog generalnog direktora: Jožef Klem je tu funkciju obavljao od jula 2022. godine, a bukvalno samo jedan dan na tom mestu provela je Sanja Jašarević Kužić (doduše, to je za RTV #nijesedesilo pošto je sa sajta te kuće izbrisana vest o njenom imenovanju).

Po preuzimanju nove funkcije, nekadašnji predsednik i zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (potonjeg REM-a) i sa dugim stažom u medijima najavio je da će učestvovati u novoj trci za generalnog direktora.

„Ako ostanem na ovom mestu i ako budem izabran za generalnog direktora na mandat od pet godina, učiniću sve da se program osavremeni, da proizvodimo sopstvene emisije i da nemamo samo informativni program“, rekao je Karadžić u intervjuu za N1 prvog dana na mestu vršioca dužnosti direktora pokrajinskog javnog servisa.

Karadžić se dosad nije prijavljivao na konkurse koje je RTV u dva navrata ove godine bezuspešno raspisivao. Nakon njegovog, za mnoge, neočekivanog imenovanja za „privremenog upravnika“ RTV-a, a pogotovo nakon nagoveštaja da će se prijaviti na novi konkurs, biće veoma zanimljivo videti da li će biti i drugih kandidata koji su voljni da se, uprkos dosta jasnoj poruci, upuste u prikupljanje neophodne dokumentacije, a potom da okušaju sreću u suočavanju sa veoma rigoroznim i doslednim članovima UO RTV.

Željko Dvožak i Budimir Marković najbolje znaju kako je to – obojica su se po dva puta našli u najužem izboru, ali su, avaj, članovi UO RTV oba puta tražili nešto više, nekog boljeg, nekog Supermena, pa ovim kandidatima nisu pružili potrebnu podršku da bi u narednih pet godina neko od njih okupirao direktorski kabinet „s najboljim pogledom u Novom Sadu“ u novog zgradi RTV na Mišeluku.

Na prvom konkursu, koji je trajao od 1. februara do 3. aprila, na konkurs se prijavilo pet kandidata, od kojih su samo dvojica ispunjavali sve uslove iz konkursa. Na narednom, koji je trajao od 1. jula do 1. avgusta, bilo je sedmoro prijavljenih, a čak petoro je prošlo kvalifikacije za razgovor s članovima UO RTV.

Radio-televizija Vojvodine nema izabranog generalnog direktora od početka jula 2021, kada je mandat istekao Miodragu Koprivici. Njegov zamenik Jožef Klem rukovodio je kućom narednih godinu dana, nakon čega je bio imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora.

(Cenzolovka)