Skip to main content

NVO Srbije i Kosova zajedno poručile: Pravo na povratak izbeglih mora biti prioritet za vlade

Info 17. mar 2023.
2 min čitanja

"Vlade obe zemlje da pokažu iskreno poštovanje prema svim žrtvama etnički motivisanog nasilja"

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu su danas, povodom 19 godina od početka martovskog nasilja na Kosovu 2004. ocenili da pravo na povratak izbeglih mora biti prioritet za vlade Kosova i Srbije.

Te nevladine organizacije su u saopštenju pozvale “vlade obe zemlje da pokažu iskreno poštovanje prema svim žrtvama etnički motivisanog nasilja” kako bi, kako su naveli, počelo da se grade društva u kojima svako ima pravo na život, da bude slobodan i da se oseća bezbedno.

NVO su ocenile i da su “više od dve decenije, komemoracije i odnos prema žrtvama zloupotrebljene za širenje državne nacionalističke propagande i zarad kratkoročne političke koristi”, te da “ponašanje vlada u ovom trenutku podstiče etničke tenzije stvarajući još teže prepreke za proces pomirenja”.

Navedeno je ii da se “diskriminacija pripadnika srpske zajednice na Kosovu širi kroz napade od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, kao što je nedavno bio slučaj u Leposaviću, kao i kroz proces eksproprijacije imovine”.

U Srbiji, diskriminatorni jezik se koristi od strane nekih od najviših državnih zvaničnika, uključujući i predsednika Aleksandra Vučića koji je, govoreći u Narodnoj Skupštini, naglasio da su svi albanski politički zatvorenici tokom Miloševićevog režima “teroristi”, kao i diskiminatorne prakse koje se sprovode kroz pasivizaciju adresa Albanaca u opštinama na jugu Srbije”, dodaje se u saopštenju.

NVO su zatražile od kosovskih vlasti “da nedvosmisleno osude etnički motivisane napade usmerene ka Srbima na Kosovu, istovremeno osiguravajući interno raseljenim licima i izbeglicama povratak u svoje domove “.

“Pozivamo srpske vlasti da prekinu sa diskriminatornim praksama kao što su pasivizacija adresa građana albanske nacionalnosti u Srbiji, da prestane sa promovisanjem govora mržnje prema Albancima, posebno na dane kao što su 17. marti ” i da se javno izvine što nisu sprečili nasilje nad imovinom Albanaca, Bošnjaka i Turaka u Srbiji, kao i za paljenje džamije u Nišu i Beogradu””, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Fonda za humanitarno pravo (FHP) u martovskom nasilju na Kosovu, 23 ljudi je izgubilo život i to Makedonka Jana Tučev i devetoro Srba – Dragan Nedeljković, Slobodan Perić, Dušanka Petković, Borivoje Spasojević, Borko Stolić, Dobrivoje Stolić, Slobodan Tanjić, Zlatibor Trajković i Nenad Vesić

Poginulo je i trinaestoro Albanaca – Fatmir Abdullahu, Ferid Çitaku, Bujar Elshani, Kastriot Elshani, Isak Ibrahimi, Alumuhamet Murseli, Agron Ramadani, Nexhat Rrahmani, Arben Shala, Gazmend Shala, Ajvaz Shatrolli, Esat Tahiraj i jedan Albanac iz Prištine čije ime FHP nije uspeo da identifikuje.

Tada je povređeno oko 170 građana srpske nacionalnosti, od toga 150 batinanjem u njihovim kućama, dok je njih 20 povređeno u napadima na putevima.

Što se tiče objekata, oko 800 srpskih, 90 aškalijskih i dve albanske kuće su ili potpuno uništene ili ozbiljno oštećene, a potpuno je demolirano i spaljeno 36 pravoslavnih hramova.

Prema podacima Generalnog sekretara UN, u martovskom nasilju povređene su 954 osobe, među kojima 65 međunarodnih policajaca, 58 pripadnika Kosovskihijskih snaga i 61 pripadnik međunarodnih mirovnih snaga.

U izveštaju o proceni prava zajednica OEBS iz juna 2021. konstatovano se da se zaključno sa decembrom 2019. na Kosovo, od 2000. vratila 28.302 raseljena, a da se stopa povratka smanjivala svake naredne godine “i da je ovaj trend i dalje u opadanju”.

Takođe, UNHCR procenjuje da se na Kosovu nalazi 16.151 raseljeni, od kojih 412 živi u nekom od privremenih kolektivnih prihvatilišta, dodaje se u saopštenju.

(Beta, foto: Pixabay)