Skip to main content

NDNV započeo osmomesični program stažiranja mladih novinara i novinarki

Info 03. sep 2021.
2 min čitanja

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) započelo je danas osmomesečni program stažiranja namenjen mladim novinarima i novinarkama, pod nazivom “Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation”.

Program će pohađati 16 mladih novinara i novinarki, koji će dobiti teorijska i praktična znanja iz oblasti multimedijalnog novinarstva, fekt čekinga, mobilnog novinarstva, etičkog izveštavanja i stanja ljudskih prava u kontekstu pandemije i izveštavanja na lokalu.

U toku osmomesečnog stažiranja, mladi novinari i novinarke imaće priliku da se oprobaju i različitim oblicima novinarstva i na taj način saznaju šta im najviše odgovara, rekao je predsednik NDNV-a Norbert Šinković.

Kako je objasnio, novinari-stipendisti dobiće priliku da u narednih osam meseci rade u lokalnim medijima, kao i da koriste tehničku opremu i resurse NDNV-a, a treneri i mentori su kolege koje se u praksi već dugi niz godina bave svim segmentima novinarskog posla.

Šinković je rekao da je NDNV pre dve godine doneo dve ozbiljne odluke – da se okrene mladima, te da svoja iskustva i znanja ponude mlađim kolegama i koleginicama i da snažnije budu prisutni na lokalnom nivou.

“Bez slobode na lokalu nemamo slobodu ni na regionalnom, ni na nacionalnom nivou. Kada nemate kvalitetne i profesionalne medije na lokalu, vi nemate demokratiju, nemate slobodu. Mi smo doneli odluku da sa profesionalnim medijima povežemo mlade ljude koji mogu doneti taj mladalački elan u rad tih redakcija”, istakao je Šinković.

Na otvaranju je svečano uručena i godišnja nagrada NDNV-a novinaru Igoru Išpanoviću, čiji je rad ovo udruženje prepoznalo kao ključno u Vojvodini.

Program “Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation” podržava The Balkan Trust For Democracy, A Project of the German Marshall Fund.

Iva Gajić (Autonomija)