Skip to main content

Narodni pokret Jugosloveni: Predata inicijativa da se Jugoslovenima prizna pravo na naciju

Građani 14. нов 2023.
< 1 min čitanja

“U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca"

Narodni pokret Jugosloveni saopštio je danas da je predao inicijativu nadležnim institucijama u Srbiji da se Jugoslovenima prizna status nacije.

“Jugosloveni ne traže ni manje ni više nego ono što imaju i svi drugi – da budu Jugosloveni, sa svim svojim manama i vrlinama. Da bi naša država, Republika Srbija, zaista bila država koja vodi računa o svom nasleđu, mi, Jugosloveni, moramo biti priznati kao nacionalna manjina”, poručili su u saopštenju za javnost.

Dodali su da, iako Jugoslavija više ne postoji, pripadnici jugoslovenskog naroda nosioci su sećanja na postojanje, kako države koja je “ponosno nosila ime Jugoslavija, tako i na narod koji je, takođe ponosno, nosio ime Jugosloveni”.

Poručili su da nisu “samo puki nostalgičari” za bivšom državom, već narod koji u sebi sublimira sve karakteristike, kako etničke tako i ostale fenotipske, karakteristike svih naroda i narodnosti koji su živeli u Jugoslaviji i stvarali njenu tradiciju, kulturu i sve posebnosti, “na koje smo i te kako ponosni”.

“U svakom Jugoslovenu kuca srce Srbina, Hrvata, Crnogorca, Makedonca, Slovenca, Bosanca i mi nikoga ne posmatramo kroz nacionalističke, šovinističke ili bilo koje prizme društvenih deoba već kao integrativne delove jedne, jugoslovenske, ali i državne celine”, piše u saopštenju.

(Autonomija, foto: Narodni pokret Jugosloveni)