Skip to main content

Milorad Dodik saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog ikone

Jugoslavija 04. feb 2021.
< 1 min čitanja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je stigao u Tužilaštvo BiH kako bi dao izjavu u vezi s aferom “Ikona” koja je prerasla u međunarodni diplomatski skandal.

Dodik je ranije dobio poziv kako bi tužiteljima ispričao sve što zna o porijeklu ikone, te njenom putu do njegovih ruku i danu kada je poklonio Sergeju Lavrovu.

Tužilaštvo BiH je nedavno saopćilo da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona” intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

U proteklim sedmicama saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, te je upućena amolba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama.

Nedavno je u Sarajevu stigao i ambasador Ukrajine Vasilj Kirilič koji je održao sastanke sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Ambasador Kirilič je insistirao da se ikona odmah izuzme, a zatim da stručnjaci vještače i procjenjuju njenu vrijednost.

Podsjetimo da je Rusija odlučila vratiti spornu ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine, a Rusija je savjetovala da se cijeli slučaj istraži putem Interpola.

Ukrajina je u više navrata zatražila vraćanje ikone tvrdeći da ona predstavlja njihovo kulturnog blago, što dokazuje i pečat na poleđini predmeta, a šef ukrajinske diplomatije je poručio da “Dodik nastavlja lagati”.

S druge strane, Dodik je poručio da, ukoliko Ukrajina ponudi ikakve dokaze, on će se izviniti i vratiti ikonu. Prije toga je optužio medije da su izmislili priču, a zatim Ukrajinu da radi direktno protiv njega. Dodikov savjetnik Radovan Kovačević je jednom prilikom kazao da ikona vrijedi 100-200 eura i da se može kupiti na internetu.

(Klix.ba)