Skip to main content

Makron pozvao rivalske partije na izborni pakt protiv krajnje desnice

Planeta 12. јун 2024.
2 min čitanja

"Izrazili ste bes i poruka je primljena. Ali da li je izraz besa odgovor na vaš svakodnevni život? Kažem ne"

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u sredu, 12. juna, rivalske stranke sa obe strane političkog centra da mu se pridruže u stvaranju demokratskog saveza protiv krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

„Krajnje desničarske snage su osvojile na izborima za Evropski parlament skoro 40 odsto, a ekstreme (desno i levo) skoro 50 procenata. Ovo je politička činjenica koja se ne može zanemariti“, kazao je Makron koji je zbog neuspeha njegove centrističke grupacije, koja je osvojila 15,7 procenata glasova, u nedelju raspisao prevremene izbore za francuski parliament.

„Raspuštanje Narodne skupštine bio bi test istine između onih koji su odlučili da ojačaju svoju poziciju i onih koji su odlučili da ojačaju poziciju Francuske“, naveo je Makron.

U nečemu što je predstavljalo predizborni govor samo nekoliko dana nakon njegovog šokantnog raspisivanja izbora, francuski predsednik je priznao da je napravio greške, rekavši da su Francuzi izrazili svoje ogorčenje, ali da smatraju da se njihov glas ne sluša.

„Izrazili ste bes i poruka je primljena. Ali da li je izraz besa odgovor na vaš svakodnevni život? Kažem ne“, istakao je francuski predsednik dodajući da je Nacionalno okupljanje „politički projekat koji neće moći da odgovori na nesigurnost koju doživljavate“.

„Šta je konkretan odgovor? Oni ga nemaju,“ smatra Makron.

On je pozvao „mnoge naše sunarodnike i političke lidere koji se ne prepoznaju u ekstremističkoj groznici“ da „izgrade novi projekat… koaliciju koja će vladati i delovati u službi Francuza i Republike“.

On je obećao da će zauzeti čvršći stav oko imigracija, bezbednosti i pravde, tvrdeći da bi krajnja levica sklona antisemitizmu bila previše „labava“, dok bi ekstremna desnica uništila francusku ustavnu vladavinu zakona.

Kritikujući lidera konzervativne Republikanske partije, Makron je osudio političku trgovinu u poslednjih nekoliko dana, rekavši da su „spale maske“ sa nekih stranaka koje žele da sklope „neprirodne saveze“.

„Da li mislimo da će (lider stranke republikanaca) gospodin Ćioti – i republikanci koji ga slede – koji su do sada objašnjavali da je vladajuća većina previše olabavljena i da moramo brže da obuzdamo javnu potrošnju, efikasno upravljati sa Nacionalnim okupljanjem, čiji program nezavisno košta oko 100 milijardi evra godišnje naše poreske obveznike?“ pitao je Makron.

Apel šefa Republikanske partije Erika Ćiotija za stvaranje saveza sa Nacionalnim okupljanjem na vanrednim parlamentarnim izborima izazvao je potres među republikancima.

(RSE/Reuters, foto: Beta-AP)