Skip to main content

LSV-Vojvođani: Za slobodu govora, protiv okupacije fakulteta

Vojvodina 29. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotrebe institucija i širenja ksenofobije"

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Novi Sad upozorio je danas da su jučerašnji događaji na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kada je grupa mladića i devojaka, „u majicama sa likovima osuđenih ratnih zločinaca i kriminalaca“, okupirala i blokirala rad celog fakulteta, ugrozili bezbednost svih studenata, predavača ali i samu autonomiju Univerziteta.

U saopštenju tog odora ocenjuje se da su uzvikivanjem parola i pretnji protiv profesora Dinka Gruhonjića, dokazali da je to još jedan u nizu orkestriranih događaja koje ova vlast svesrdno podstiče, kako u Novom Sadu i pokrajini, tako i u državi.

„Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotrebe institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni“, poručuju iz LSV.

Ocenjuju da oni, kao ni Novosađani ni druge političke stranke „koje nisu deo vladajućeg režima“ neće dopustiti da se ovakvo „nasilje proširi i postane svakodnevica u slobodarskom Novom Sadu“.

Grupa od dvadesetak mlađih osoba juče je upala u zgradu fakulteta i ne želi iz nje da izađe, dok profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić ne dobije otkaz zbog navodnog “govora mržnje”.

(Autonomija, foto: Radio 021)