Skip to main content

Jakšić: Izveštaj Evropske komisije napravljen po meri predsednika Vučića

Info 16. nov 2023.
2 min čitanja

"Činjenica je da se Srbija, zahvaljujući organizovanom naporu vlasti, apsolutno ne reformiše da bi postala istinski demokratska država"

Ovaj izveštaj Evropske komisije je napravljen po meri predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je FoNetu novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, koji smatr da „ono nešto zamerki“ na pravosuđe, medije i sankcije Rusiji više deluju kao obavezan sastav, a ne iskrena želja Evropske unije (EU) da pomogne reformisanje Srbije.

Jakišć je, u serijalu Agreman o spoljnoj politici Srbije, ukazao da se u godišnjem izveštaju Evropske komisije navodi da postoji napredak u svim poglavljima „sem u tri“.

Činjenica je da se Srbija, zahvaljujući organizovanom naporu vlasti, apsolutno ne reformiše da bi postala istinski demokratska država, ukazao je Jakšić i naglasio da značajnu odgovornost za to nosi i EU, koja podržava takvo stanje.

Prema njegovim rečima, jedini pritisak iz EU koji se može očekivati je po pitanju Kosova, jer se Zapadu žuri da to pitanje reši pre američkih i izbora za Evropski parlament.

Stvar sa Kosovom se apsolutno intenzivira. Ako i ima neke aktivnosti EU prema Srbiji, to ide kroz to pitanje. Sve ostalo je uglavnom stajanje u mestu, status kvo ili nazadovanje u goroj varijanti, predočio je Jakšić.

On je ocenio da retorika o de fakto priznanju nezavisnosti Kosova, koji su ranije koristili izaslanici nižeg ranga, a sada visoki zvaničnici EU, govori o potrebi da se Kosovo što pre reši.

Nova runda dijaloga, prema njegovoj očekivanju, imaće kao ključnu temu Zajednicu srpskih opština, ali i oko toga može biti novih konflikata i odlaganja.

Kako je objasnio, Beograd očekuje da se ZSO formira u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, iz Brisela se najavljuje korigovana verzija, koja bi bila u skladu sa kosovskim ustavom, dok će i Priština tražiti neke korekcije, što sve predstavlja konfliktno područje.

Vučić je, faktički, prihvatio sve to sporazumima iz Brisela i Ohrida ove godine, podseća Jakšić, ali ono što u poslednje vreme zvuči kao negiranje tog usmenog prihvatanja je činjenica da se približavaju izbori.

Nesporno je da bi rad na kosovskom projektu značaj deo biračkog tela okrenuo na drugu stranu, predvideo je Jakšić, zbog ćega će se stvari aktivirati posle izbora, odnosno formiranja nove vlade.

On podseća da je i ranije bilo prolongiranja formiranja vlade, ali da ovog puta neće biti razumevanja u međunarodnoj zajednici za takve pokušaje.

Pritisak će biti žestok, potom sledi realizacija onoga što je dogovoreno, a to je de fakto priznanje nezavisnosti Kosova. To je razlog najave predsednika da neće biti izbora do 2027. godine, rekao je Jakšić.

Kako je konstatovao, Vučiću treba vremena, pun mandat, da bi se amortizovalo nezadovoljstvo koje će biti u delu državotvorne, patriotske ili nacionalno obojene javnosti.

Jakšić smatra i da se EU „navikla“ da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, dok Vučić apsolutno smatra da je pobednik u tom procesu.

Od njega se tražilo da to učini, a on to nije uradio u proteklih godinu i više dana i zato misli da svoju politiku ne mora i neće da menja, zaključio je Jakšić.

(FoNet, Foto: N1)