Skip to main content

Ivanji: Sankcije Vulinu su zavrtanje ruke Vučiću

Info 13. jul 2023.
2 min čitanja

"Te sankcije su i ozbiljan politički skandal"

„Vulin nije solo igrač, on je čovek od najvećeg poverenja Aleksandra Vučića kao i Gašić. Njih dvojica rade sve sa znanjem ili uz direktivu predsednika države. Uvođenje sankcija Vulinu je direktno upozorenje za Vučića“, rekao je za N1 novinar Andrej Ivanji.

Ivanji je u emisiji Iza vesti izjavio da misli da Aleksandar Vulin neće osati na čelu BIA, da će verovatno podneti ostavku ali da su mu „dani odbrojani“.

„Sankcije Vulinu su zavrtanje ruke Vučiću. Te sankcije su i ozbiljan politički skandal i svaka ozbiljna zemlja bi rekla da je ne zanima mišljenje neke druge zemlje, poslala bi protestnu notu ili bi rekla, čekaj ovi znaju nešto i uradili bi ono što treba da se uradi. Ali Srbija nije normalna zemlja i ovo je upozorenje za Vulina, dok će već sledeće možda za Vučiću jer se zna da šef BIA ne radi ništa što nije odobrio Vučić“, rekao je Ivanji.

On je dodao i je upozorenja bilo i ranije kao i da su ona intenzivirana od početka invazije na Ukrajinu.

„Počelo sa Radoičićem, Veselinovićem, Dodikom, sve je to bilo isto samo je Vulinu dodata i trgovina oružjem i drogom. Ako Vulina ne smene treba da se pitaju ko je sledeći, a ukoliko ne dođe do promene politike u Srbiji ko je posle sledećeg .“

Ivanji je rekao i da SAD i države zapada odlično znaju, bez obzira na njihove „motivacione“ poruke kakva se politika vodi u Srbiji.

„Svima je jasno kakva se politika vodi u ovoj zemlji, i kada sa zapada govore o evropskom putu Srbije to su motivacione rečenice. Svima je odavno sve jasno. Međutim, Srbija nije njihov prioritet. Sve te države imaju važnije probleme. Da bi EU i SAD promenile politiku prema Srbiji treba da se naprave nove strategije za naredne godine. A što se tiče Vučića, on vodi politiku i levo i desno deset godina, vešto čim je još uvek na vlasti. Međutim u jednom trenutku to više neće moći i to će biti kraj njegove vlasti“, smatra novinar.

On objašnjava i to da je zapadu važnije da se reše problemi koje Srbija i Kosovo imaju kao problem odnosa naše države prema Rusiji.

„Sa stanovišta njihovih prioriteta i interesa njima je važniji problem Kosova kao i problematični odnos Srbije prema Rusiji. Nije važno uvode li se sankcije Rusiji, nikog to ne boli ni na jedan konkretan način ali u pitanju je jedan simboličan gest, i to pokazuje da Srbija ne želi da učestvuje u određenom sistemu vrednosti po određenom globalnom političkom pitanju“, objasnio je Ivanji.

Ukoliko Srbija želi u EU mora da usaglasi bezbednosnu politiku, smatra Ivanji i ove sankcije Vulinu su veoma konkretna poruka.

„Vulin je samo pokazna vežba. Posledice toga su poniženje Srbije, predsednika i vlasti“, zaključio je Ivanji.

(N1, Foto: Pixabay)