Skip to main content

Inicijativa A11 najavila prijave zbog policijskog postupanja u romskom naselju u Beogradu

Građani 11. feb 2024.
< 1 min čitanja

"Prema informacijama sa terena, pripadnici MUP upali su u subotu uveče u romsko naselje u potrazi za N. N. licem, fizički napali nekoliko ljudi, pretili građanima i upućivali rasističke i uvrede po nacionalnoj osnovi"

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11 saopštila je danas da prikuplja dokaze o brutalnom i nedopustivom prekoračenju policijskih ovlašćenja u romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića u Beogradu, koje je, kako se čini, rasno motivisano.

Prema informacijama sa terena, pripadnici MUP upali su u subotu uveče u romsko naselje u potrazi za N. N. licem, fizički napali nekoliko ljudi, pretili građanima i upućivali rasističke i uvrede po nacionalnoj osnovi.

U skladu sa informacijama kojima bude raspolagao, pravni tim Inicijative A 11 podneće u najkraćem roku odgovarajuće prijave nadležnom tužilaštvu, sektoru unutrašnje kontrole i zaštitniku građana, navodi se u saopštenju.

Prema oceni Inicijative, u vremenu kada svako malo slušamo izjave o toleranciji, pravnoj državi i poštovanju ljudskih prava, izuzetno je poražavajuće i alarmantno kakvom su tretmanu gotovo svakodnevno izloženi Romi i Romkinje.

„Građani Srbije su dovoljno zabrinuti zbog policijske demonstracije moći na javnim mestima, ali je pripadnicima romske nacionalne manjine utoliko gore jer su svakodnevno podsećani da njihova prava, u očima onih koji bi trebalo da nas štite, vrede manje“, ukazala je Inicijativa A 11.

Organizacija je pozvala MUP i ostale nadležne organe da hitno istraže kako je „do ovakvog sramnog postupanja došlo i da odgovorne kazne u skladu sa zakonom“.

(N1, foto: logo A11)