Skip to main content

Hrvatski ministar odbrane otkazao susret s crnogorskim kolegom zbog njegovih izjava

Jugoslavija 13. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može da postane ravnopravna članica EU, ni biti verodostojni NATO saveznik"

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić saopštio je danas da je otkazao sastanak s crnogorskim kolegom Draganom Krapovićem zbog njegovih izjava o spomen-ploči u nekadašnjem logoru Morinju i o brodu Jadran.

„Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana izneo u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i istorijskih činjenica“, napisao je Anušić na Fejsbuku.

Mediji su preneli da je Anušić, koji boravi u Crnoj Gori gde treba da prisustvuje proslavi Dana hrvatskog naroda, otkazao za danas u Podgorici dogovoreni susret s crnogorskim ministrom odbrane.

Kako navode mediji, Krapović je nedavno rekao da je napravljena greška kada je postavljena ploča u nekadašnjem logoru Morinj i da natpis, na kojem, među ostalim piše da su događanja u tom logoru „posledice velikosrpske agresije“, ne odgovara činjenicama.

Krapović je rekao i da je ono što se dogodilo u logoru Morinj posledica rata u bivšoj Jugoslaviji pa da da bi ploču trebalo zameniti, prenela je agencija Hina.

Na tu izjavu ranije je reagovao hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekavši da „bez suočavanja s nedavnom prošlošću, Crna Gora ne može da postane ravnopravna članica EU, ni biti verodostojni NATO saveznik“. On je kazao i da će svaki pokušaj uklanjanja ploče u Morinju, smatrati povredom sećanja na žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Hrvatske.

Za hrvatskog ministar je sporna i Krapovićeva izjava o vlasništvu nad školskim brodom Jadran. On je naime, rekao da crnogorska vlada nije spremna da pregovara o vlasništvu i da Hrvatska nema pravo da traži brod.

(Beta/foto: BETAP/HINA/Edvard SUSAK))