Skip to main content

Gradonačelnica Podgorice i opozicija osudili nacionalističko skandiranje

Jugoslavija 30. maj 2023.
2 min čitanja

"Sada već jasno da se ne radi o još jednom izolovanom incidentu već ozbiljnom društvenom problemu koji vlasti neodgovorno ignorišu"

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac osudila je danas skandiranje fudbalskih navijača FK Sutjeska „nož, žica, Podgorica“ uoči finalne utakmice crnogorskog kupa, i pozvala ih da upute javno izvinjenje.

„Podgorica je grad tolerancije, i razumijevanja. Nema mesta govoru mržnje i porukama koje podstiču netoleranciju i nasilje u Crnoj Gori. Osuđujem ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike ovog nemilog događaja, da upute javno izvinjenje“, poručila je Injac povodom incidenata na sinoćnoj utakmici, prenosi Beta.

Doskorašnji predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da je skandiranje fudbalskih navijača FK Sutjeska još jedna potvrda ozbiljne devastacije društva, i direktna posledica tolerisanja ili podstrekivanja nacionalističkih ispada i ekstremizma različitih aktera na javnoj sceni.

„Naročito tokom poslednje tri godine. Odsustvo promptne osude i reakcije najvažnijih državnih adresa je poseban razlog za dodatnu zabrinutost“, dodao je Đukanović i podvukao da govor mržnje ne sme biti tolerisan.

Skandiranje su osudile opozicione stranke ali se niko od najviših crnogorskih zvaničnika još nije oglasio nakon što su navijači nikšićkog kluba sinoć uoči utakmice skandirali „nož, žica, Podgorica“, što je aluzija na veličanje genocida u Srebrenici.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) snažno je osudio nacionalistički izliv mržnje navijača FK Sutjeska koji je, kako je saopšteno, s pravom zgrozio mnoge građane/ke Crne Gore.

„Jer je sada već jasno da se ne radi o još jednom izolovanom incidentu već ozbiljnom društvenom problemu koji vlasti neodgovorno ignorišu. CGO intenzivno upozorava na ovaj problem zbog čega smo neretko i sami bili mete uvreda i govora mržnje onih koji se osećaju zaštićeno od vladajućih struktura koje su značajno doprinele nekažnjivosti za ovakva ponašanja kroz minimiziranje njihovog sadržaja i efekata“, saopštila je ta NVO.

NVO Juventas osudila je dešavanje uoči početka utakmice u Podgorici i pozvala nadležene da hitno preduzmu mere u cilju procesuiranja svih koji šire mržnju i netoleranciju i promovišu mržnju.

Juventas poziva najviše državne zvaničnike, ali i sve nosioce izbornih listi, da se nedvosmisleno odrede prema tom događaju kako bi javnost znala, makar na retoričkoj ravni, ko su oni koji se zalažu za građanski koncept a ko za revizionizam i veličanje ratnih zločina.

(Autonomija, foto: Pixabay)