Skip to main content

Fon Kramon: Nije posao EK da srpskoj vladi daje pozitivan ton zbog izbora

Jugoslavija 29. окт 2021.
2 min čitanja

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je u Beogradu da Izveštaj Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u procesu pristupanja sadrži dosta kritika, ali da se pozitivan ton provlači jer postoji tendencija da se „nešto da srpskom predsedniku uoči izbora“.

„(Izveštaj) ima potpis mađarskog komesara (evropski komesar za proširenje Oliver Varheji) i kao što sam rekla ranije postoji tendencija da se nešto da srpskom predsedniku (Aleksandru Vučiću) uoči izbora, što je normalno i okej, ali to nije posao Komisije“, rekla je ona novinarima, prenela je Beta.

Ona je upitala da ako imate kritičke primedbe na trenutnu situaciju, kako na kraju možete da imate ideju da otvorite klastere.

„Narednih nedelja moramo diskutovati o ovome. Kod kolega u Parlamentu vidim mnogo znakova upitnika i skepticizma“, rekla je Kramon-Taubadel.

Izveštajem o napretku za Srbiju Evropska komisija (EK) preporučila je 19. oktobra otvaranje dva nova klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom, što će biti prvi put nakon dve godine da ċe se Srbiji otvoriti nova poglavlja.

U Izveštaju je ocenjeno da je Srbija učinila određen napredak.

Ona je dodala da je neprihvatljiv odnos vlasti prema medijima koji nisu priklonjeni srpskoj vladi, ali i prema bilo kome čiji je stav drugačiji.

Viola fon Kramon-Taubadel, koja je i izvestiteljka EP za Kosovo, odgovarajući na pitanje o potencijalnom postizanju sporazuma između Beograda i Prištine, rekla je da razvoj situacije u dijalogu zavisi isključivo od Srbije i Kosova, ali da ne očekuje nikakav pomak u tom smislu pre izbora u Srbiji.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, kako je najavljeno, u Srbiji je radi obilaska Loznice i Gornje Nedeljice, u zapadnoj Srbiji, gde se prikupljaju potpisi za povlačenje Prostornog plana kojim je predviđena izgradnja rudnika kompanije „Rio Tinto“.

U saopštenju opozicione stranke Zajedno za Srbiju (ZZS) navedeno je da zajedno sa Fon Kramon taj kraj obilaze lider ZZS i Otvorene građanske platforme „Akcija“ Nebojša Zelenović, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, kao i predstavnici Ekološkog ustanka i pokreta Ne davimo Beograd.

(Slobodna Evropa, Foto: N1)